/ - илустрација, Пиксабај
27/08/2021 u 09:50 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Министарство дониjело наредбу: Маске у школама обавезне

Правила у вези са похађањем наставе ће се, сходно промjени епидемиолошке слике, прилагођавати

Министарство здравља Црне Горе дониjело jе наредбу на основу коjе сви запослени и ученици, током боравка у jавним и приватним установама коjе обављаjу образовни програм и васпитни рад, носе заштитне маске на лицу коjа покрива нос и уста, наводи се у саопштењу.

Од ове наредбе изузети су они коjи, услиjед здравственог стања и индивидуалних развоjних специфичности не могу да носе маску или могу да jе носе уз одређена ограничења, додаје се у саопштењу.

Темељ ове наредбе jе очување здравља ђака jер jе похађање наставе у школама jедан од стубова правилног раста и развоjа у свим сегментима. У исто вриjеме, ношењем маске у школама, штити се и здравље оних коjи им преносе знање, али и окружења ком се враћаjу након школе.

У овом тренутку, обавезно ношење маске jе нужно за регуларан почетак школске године, додају из Министарства здравља.

– У случаjу позитивног налаза, у изолациjу неће ићи дjеца коjа су носила маске – наводе у саопштењу.

Из Министарства подсјећају, да је раниjе усаглашено да часови траjу 30 минута, да одjељења остаjу заjедно, да школе имаjу велики одмор, да дjеца могу да носе своjу ужину без диjељења са осталима, али и да им се,  приликом уласка у школе, свима мjери температура и дезинфикуjу руке.

У циљу очувања регуларног рада школа, Министарство здравља обавезало jе Институт за jавно здравље да и насумично врши тестирања ђака и запослених у школама.

Правила у вези са похађањем наставе ће се, сходно промjени епидемиолошке слике, прилагођавати, напомињу из Министарства.

Уз наду да jе дошло вриjеме да се поштовање мjера у борби против корона вируса не своди на страх од контрола, већ на одлучност да се вирусу одупремо, Министарство здравља позива комплетну jавност да буде досљедна у примjени основних мjера.

Jош jедном позивамо све запослене у просвjети, коjи су од тренутка набаке првих вакцина, били и остали приоритет за имунизациjу да се вакцинишу и, на таj начин, допринесу очувању личног и jавног здравља, али и континуитету регуларних васпитно-образовних процеса, закључују у саопштењу.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 18:06