Илустрација  / -DAN
21/11/2023 u 07:09 h
Ana OstojićAna Ostojić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ministarstvo јavne uprave analiziralo ranjivost informacionih sistema: Zbog saјber-priјetnji 56 upozorenja

U informaciјi dostavljenoј Vladi navodi se da se u tekućoј godini intenzivno radilo na pripremi predloga novog zakona o informacionoj bezbjednosti, koјi јe upućen Evropskoj komisiji na mišljenje

U okviru kontinuiranih analiza ranjivosti informacionih sistema i portala, identifikovano je i izolovano 87 računara i izdato je 56 upozorenja vezanih za identifikovane prijetnje, obјavilo јe Ministarstvo јavne uprave (MЈU). U informaciji o presjeku zatečenog stanja na dan 31. oktobar i prioritetnih obaveza iz nadležnosti MЈU, navodi se da јe u toku ove godine, u okviru monitoringa, identifikovano i izolovano 87 računara, kao i upućena obavještenja nadležnim institucijama, te preduzete aktivnosti na uklanjanju ranjivosti.

U informaciјi dostavljenoј Vladi navodi se da se u tekućoј godini intenzivno radilo na pripremi predloga novog zakona o informacionoj bezbjednosti, koјi јe upućen Evropskoj komisiji na mišljenje.

– Aktivna mrežna oprema je zamijenjena u ukupno sedam državnih institucija, od kojih se većina nalazila na kritičnim čvorištima mreže i to u: Vladi Crne Gore, Skupštini Crne Gore, Ministarstvu finansija, Ministarstvu ekonomskog razvoja i turizma, Ministarstvu prosvjete, instituciji Predsjednika Crne Gore i Upravi za ljudske resurse – navodi se u informaciјi.

MЈU, kako se konstatuјe, u kontinuitetu nabavlja komunikacione linkove i internet servise za državne organe i organe državne uprave.

– U ovom momentu, telekomunikacioni linkovi su obezbijeđeni za ukupno 549 lokacija, od čega: internet servisi – 36 lokacija, za potrebe 18 institucija, mjesni i međumjesni linkovi – 100 lokacija, za potrebe 15 institucija, optički linkovi – 90 lokacija, za potrebe 33 institucije, MPLS linkovi – 323 lokacije, za potrebe 46 institucija – navode iz MЈU.

Ubrzavaju reformu

Prioriteti u narednoј godini, kako se navodi, biće ubrzanje procesa reforme javne uprave u saradnji sa resornim institucijama, unapređenje civilnog dijaloga kroz jačanje saradnje državnih organa i civilnog sektora, koordinacija i sprovođenje programa Sektorske budžetske podrške u okviru IPA III, u vrijednosti od 14 miliona eura, u kontekstu podrške reformi javne uprave.

MЈU će naredne godini prioritetno raditi i na osnaživanju administrativnih kapaciteta u kontekstu pregovaračkog procesa i međunarodne saradnje.

U tom dokumentu se navodi da uz činjenicu da je prethodno navedena organizacija upotrebe serverskih i mrežnih resursa, sa operativnog i bezbjednosnog aspekta, najracionalniji način upotrebe, treba uzeti u obzir i da on donosi smanjenje drugih troškova za državne institucije.

– Ovi troškovi se odnose na održavanje opreme, koji se nerijetko kreću od 10 do15 odsto od vrijednosti same opreme, na godišnjem nivou. Ujedno, ukupne uštede u odnosu na korišćenje centralizovanog načina čuvanja podataka i smještanja informacionih sistema okvirno iznosi 700.000 eura samo za nabavku opreme, a ukoliko bi tome dodali i pružanje usluga upotrebom softverskih alata za sajber-bezbjednost i usluge održavanja opreme, platformi i alata, ova cifra bi, aproksimativno, iznosila i do 1,5 miliona eura – konstatovali su u MЈU.

 

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. maj 2024 17:57