/ - УБИЈЕНА ВИДРА/ - ФОТО ФЕЈСБУК
17/01/2022 u 08:57 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Министарство о убијеној видри: Надлежни са озбиљношћу да приступе овом недјелу

Министарство екологије, просторног планирања и урбанизма оштро осуђује овај својеврсан чин вандализма, наводе у саопштењу

Јуче је на друштвеним мрежама осванула фотографија убијене евроазијске видре са Жабљака на шта су реаговали из Министарства екологије, просторног планирања и урбанизма.

Убијена видра на Жабљаку, грађани апелују да се пронађе починилац

-Само дан прије тога били смо пријатно изненађени ријетко виђеним видео записом исте врсте како се слободно креће у снијегу и прилази кућама. Министарство екологије, просторног планирања и урбанизма оштро осуђује овај својеврсан чин вандализма, који је уједно и јасна противзаконита радња усмјерена против дивљих животиња- наводе у саопштењу.

Додају:"Напомињемо да је евроазијска видра (Lutra lutra) национално заштићена врста (Службени лист ЦГ бр. 76/06) и налази се на бројним листама међународних конвенција и директива- Бернска конвенција (Appendix 2), Европска директива о стаништима (Annex 2 i Annex 4), CITES (Appendix 1)".

-Према IUCN RED LIST на Медитеранском дијелу Европе означена је као скоро угрожена врста (НТ- Неартхреатенед), симбол је Бернске конвенције и једна од Натура 2000 врста. С обзиром на то да смо еколошка држава, али и не само због тога, ово су ситуације које морају постати наша ружна прошлост и против којих се морамо изборити као друштво у цјелини.  Стога, позивамо надлежне институције да са највећом озбиљношћу приступе расвјетљавању овог недјела, како би се утврдило на који начин је дошло до угинућа ове јединке, као и ко су починиоци, јер је скоро невјероватно да је смрт услиједила на неки од природних начина (болест или старост)-наводе из Министарства.

Додају:"На крају аплујемо на све грађанке и грађане да сви заједно допринесемо промјени понашања И да заједно градимо цивилизовано друштво гдје су дивље животиње украс и знак опоравка животне средине, а не мете за иживљавање неодговорних појединаца. Само скупа можемо остварити тај циљ".

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
11. maj 2024 15:27