ilustracija
03/10/2024 u 07:17 h
Ana OstojićAna Ostojić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Očekuju da Vlada utvrditi nacrt zakona o ozakonjenju bespravne gradnje: Formiraće Upravu za legalizaciju

Ubijeđeni smo da će proces legalizacije bespravnih objekata donošenjem novog zakona o legalizaciji bespravnih objekata, biti mnogo brži i mnogo lakši od trenutnog načina legalizacije i, što je najbitnije, jeftiniji za građane od važećeg rješenja, kazali su za "Dan" iz Ministarstva prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine (MDUP).

Iz tog resora su kazali da očekuju da Nacrt zakona o legalizaciji bespravnih objekata do kraja ove godine bude usvojen na Vladi.

– Shodno Programu rada Vlade Crne Gore za 2024. godinu, donošenje novog zakonskog rješenja koje će tretirati proces legalizacije bespravnih objekata planirano je do kraja tekuće godine. S tim u vezi, Ministarstvo prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine uveliko radi na Nacrtu zakona o legalizaciji bespravnih objekata i očekujemo da do kraja kalendarske godine ovaj zakon bude usvojen od strane Vlade Crne Gore, a nakon toga i od Skupštine Crne Gore, kako bi se stekli uslovi da legalizacija bespravnih objekata umnogome doprinese zaustavljanju neplanske gradnje u Crnoj Gori – kazali su za "Dan" iz resora ministra Slavena Radunovića. 

Govoreći o novinama u Nacrtu zakona o legalizaciji, koji je trenutno u izradi, iz MDUP-a dodaju da će doći do nekoliko izmjena u odnosu na važeće zakonsko rješenje.

Legalizovano 3.000 objekata

Za sedam godina od stupanja na snagu Zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata, u Crnoj Gori je legalizovano svega oko 3.000 nelegalih objekata, a neformalne procjene su da ih je oko 100.000.

Podaci iz decembra prošle godine pokazuju da je do tada bilo podnijeto 58.445 zahtjeva za legalizaciju. Država godinama i decenijama unazad nema rješenje za divlju gradnju, a nelegalni objekti i dalje niču čak i u zaštićenim područjima i na samoj obali. Više vlada u prethodnom periodu radilo je na novom zakonskom rješenju iz ove oblasti, a na javnoj raspravi prošle godine bio je Nacrt zakona o legalizaciji koji je predložilo Ministarstvo urbanizma dok je na njegovom čelu bila Ana Novaković Đurović. Taj nacrt predviđao je osnivanje Agencije za legalizaciju, plaćanje legalizacije za objekte osnovnog stanovanja u mjesečnim ratama na period od 30 godina, i takođe oročenje legalizacije na pet godina od donošenja zakona.

– Ovo se prvenstveno odnosi na to da će opštine vršiti legalizaciju objekata površine do 500 m2, a Uprava za legalizaciju bespravnih objekata preko 500 m2 i legalizaciju objekata u zaštićenim zonama, koju će oformiti Vlada Crne Gore i rad Uprave će biti ograničen na pet godina, kao i važenje ovog zakona – objašnjavaju iz Ministarstva.

Građani koji posjeduju nelegalan objekat, kako dodaju, biće u obavezi da u roku od šest mjeseci dostave zahtjeve za legalizaciju.

– U katastru će biti upisani svi zatečeni objekti koji su prepoznati na orto-foto snimku, upisani u katastar nepokretnosti, objekti koji nisu izgrađeni na prostoru koji je planskim dokumentom određen za izgradnju objekata od opšteg interesa i svojom površinom ne prelaze regulacionu liniju. Donošenjem ovakvog zakonskog rješenja, ubijeđeni smo da će proces legalizacije bespravnih objekata biti mnogo brži i mnogo lakši od trenutnog načina legalizacije i što je najbitne jeftiniji za građane od važećeg rješenja. Ministarstvo posvećeno radi i teži, kako na samom Zakonu o legalizaciji bespravnih objekata, tako i na smanjenju broja nelegalnih objekata i zaustavljanju nelegalne gradnje, a što ujedno i predstavlja jedan od ciljeva ovog ministarstva – zaključili su iz tog resora.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
03. oktobar 2024 07:18