Šefica Misije OEBS-a u Crnoj Gori Dominique Waag na otvaranju događaja o ekološkom kriminalu u Crnoj Gori / - OEBS
05/06/2024 u 18:09 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Misija OEBS-a pokrećepartnerstvo sa crnogorskim institucijama u borbi protiv ekološkog kriminala

Ekološki kriminal predstavlja rastući izazov koji zahtijeva zajedničko djelovanje, poboljšanu koordinaciju među državnim institucijama i nevladinim organizacijama i punu svijest privatnog sektora, medija i građana.

Misija OEBS-a u Crnoj Gori će podržati nacionalne aktere da se zajednički pozabave ovim pitanjem, posebno imajući u vidu da je dogovoreno formiranje zajedničkih timova za rješavanje različitih oblika kriminalnih radnji u oblasti životne sredine. Ovo su neki od zaključaka sa okruglog stola koji je Misija organizovala 5. juna povodom Svjetskog dana zaštite životne sredine.

Oko 20 predstavnika državnih, pravosudnih i tužilačkih institucija, kao i nevladinih organizacija, okupilo se da razgovaraju o tome kako unaprijediti saradnju i koordinaciju u promovisanju zaštite životne sredine i suzbijanju ekološkog kriminala.

Tokom događaja, predstavljena je analiza "Kriminal na štetu životne sredine u Crnoj Gori", čiju izradu je podržala Misija OEBS-a, a koja detaljno opisuje različite oblike ekološkog kriminala u Crnoj Gori, zajedno sa preporukama kako se protiv njih boriti. Analiza, koju je uradila profesorica Univerziteta Crne Gore Danka Caković, pokazala je da je nelegalna sječa šuma najzastupljeniji oblik ekološkog kriminala, a zatim bespravna gradnja i bespravna eksploatacija šljunka. Korupcija na različitim nivoima i nedostatak koordinacije ostaju izazovi u sprečavanju i zaustavljanju ekološkog kriminala. Statistike pokazuju da je samo mali broj slučajeva kaznenog djela protiv okoliša procesuiran i da su kazne neadekvatne. Izvještaj podstiče zajedničko djelovanje među institucijama.

EU: Za ekološke zločine zatvor i milionske kazne

Šefica Misije Dominique Waag podstakla je institucije da konsoliduju nacionalne napore u borbi protiv ekološkog kriminala. - Zaštita i održivo upravljanje resursima životne sredine su ključni za razvoj i društvenu stabilnost. Današnji forum je odlična prilika da se razviju načini za unapređenje međusobne saradnje među institucijama, jačanje institucionalnih kapaciteta i podizanje svijesti o ekološkom kriminalu - kazala je ambasadorka Waag.

Državni sekretar u Ministarstvu unutrašnjih poslova Petar Koprivica kazao je da Uprava policije istražuje ekološki kriminal.

- Vlada je stavila akcenat na suzbijanje nelegalne eksploatacije vodnih nanosa iz crnogorskih rijeka i nelegalnu eksploataciju šuma. Ministarstvo i Uprava policije, u saradnji sa nadležnim institucijama, sprovodi svakodnevne aktivnosti na suzbijanju ovih problema. U narednom periodu ćemo jačati naše kadrovske i institucionalne kapacitete u cilju suzbijanja ekološkog kriminala u Crnoj Gori - rekao je Koprivica.

Državni sekretar u Ministarstvu turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera Nenad Vitomirović rekao je da je ekološki kriminal često preko-graničnog karaktera, ima visoku profitabilnost i jako ga je teško otkriti i procesuirati.

- Eko-kriminal predstavlja četvrtu po veličini organizovanu kriminalnu aktivnost, koja se godišnje povećava za pet do sedam odsto, a šteta za privredu je između 80 i 230 milijardi eura godišnje - rekao je Vitomirović i dodao da su obuke za sudije i tužioce od izuzetne važnosti, kako bismo osigurali dosljednu primjenu zakona i adekvatno kažnjavali počinioce krivičnih djela u oblasti životne sredine.

Ova aktivnost je prva u nizu koju je Misija pokrenula u ovoj oblasti, a sve u cilju podrške crnogorskim institucijama u jačanju njihovih kapaciteta za borbu protiv ekološkog kriminala, olakšavanja saradnje među institucijama i podizanja svijesti o ovom važnom pitanju.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
15. septembar 2024 20:04