Vojska Crne Gore, ilustracija / - SHUTTERSTOCK
03/09/2024 u 13:12 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

MO: Školovanje u Hrvatskoj po ustaljenoj proceduri, kadeti zakasnili s prijavom

Ministarstvo odbrane je saopštilo da školovanje i usavršavanje u Hrvatskoj po pitanju obrazovanja kadeta teče po ustaljenoj proceduri i da su do sada imali odličnu saradnju, a da su 29.8.2024. obaviješteni da više nije moguće uputiti kandidate na Ratnu školu za školsku 2024/25.

Nakon informacije da je Ministarstvo odbrane Republike Hrvatske odbilo molbu da dvojicu kadeta Vojske Crne Gore primi na školovanje na Hrvatskom vojnom sveučilištu kao i da je odbijen zahtjev da jednoga kandidata upiše u Hrvatsku ratnu školu, reagovali su iz crnogorskog ministarstva odbrane.

Podsjećamo, Pobjedi je informacija o odbijanju crnogorskih vojnika za školovanje u Hrvatskoj potvrđena u hrvatskom ministarstvu odbrane.

- U pojedinim medijima pojavile su se informacije u vezi odbijanja Republike Hrvatske da primi na školovanje dva crnogorska kadeta na Hrvatskom vojnom učilištu “Dr. Franjo Tuđman” (HVU) u školskoj 2024/2025, kao i jednog kandidata na usavršavanje na Ratnoj školi. Ministarstvo odbrane, po pitanju obrazovanja kadeta u R. Hrvatskoj, do sada je imalo odličnu saradnju. Na Hrvatskim vojno-obrazovnim ustanovama u ovom trenutku imamo sedam kadeta i jednog oficira na komandno-štabnom usavršavanju koje je počelo 2.9.2024. godine - kazali su iz ministarstva.

Kazali su da je ministarstvo odbrane Republike Hrvatske Ministarstvu odbrane Crne Gore, dostavilo pozivno pismo za usavršavanje lica u službi u Vojsci Crne Gore na Hrvatskom vojnom učilištu “Dr. Franjo Tuđman” (HVU) u školskoj 2024/2025. godini, između ostalog i za jednog polaznika Ratne škole, uz navođenje uslova koje je lice koje se upućuje na predmetno usavršavanje potrebno da ispuni.

- Načelnik Generalštaba je, u skladu sa procedurom, 17. maja 2024. godine dostavio predlog da se na usavršavanje na Ratnoj školi uputi lice nižeg čina od čina traženog pozivnim pismom, uz napomenu da je u toku postupak redovnog unapređivanja tog lica u viši čin (predlog za redovno unapređenje upućeno 8. maja 2024. godine), čime bi se ispunio traženi uslov - kazali su u saopštenju.

Dodaju da je o predlogu načelnika Generalštaba obaviješteno i Ministarstvo odbrane Republike Hrvatske te da je ministar odbrane u dva navrata informisao članove Savjeta za odbranu i bezbjednost o neophodnosti donošenja odluke o njegovom unapređenju radi daljeg upućivanja na predmetno usavršavanje.

- S obzirom da je odluka o unapređenju donijeta tek 28.8.2024. godine, što je nakon roka koji je dostavila hrvatska strana. Hrvatska strana nas je informisala 29.8.2024. godine da više nije moguće uputiti kandidata na Ratnu školu za školsku 2024/25 - istakli su u saopštenju.

Što se tiče javnog oglasa za izbor pet kadeta/kinja za obrazovanje na Vojnoj akademiji “Dr. Franjo Tuđman” u Republici Hrvatskoj, počev od studijske 2024/2025. godine, opšte uslove za navedeno ispunjavala su tri kandidata, ističu iz ministarstva.

- Za navedene kandidate, shodno zakonskim propisima, a između ostalih procedura bilo je potrebno izvršiti i bezbjednosne provjere. Postupak provjere, koji se vrši u saradnji sa više subjekata obavještajno-bezbjednosnog sektora, nije bio sproveden do kraja zbog čega i nije bilo zakonskih uslova za donošenje odluka o izboru kadeta - naveli su oni.

Hrvatska odbila da tri crnogorska vojnika nastave školovanje u toj državi

Dva kandidata su odustala od obrazovanja na vojnoj akademiji, dok je dokumentacija za jednog kandidata upućena hrvatskoj strani nakon isteka roka navedenog u pozivnom pismu, zbog čega je od hrvatske strane i zatraženo produženje istog.

- Međutim, informisani smo da upisi nijesu u nadležnosti Ministarstva odbrane Republike Hrvatske, već nacionalnog tijela koje sprovodi upis na studijski program, tako da se rok ne može produžiti - zaključuju iz MO.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
13. septembar 2024 20:22