/ - илустрација: Ж.Б.
08/01/2022 u 14:07 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

На квалитет здравствене услуге 41 приговор

Ввећина приговора на поступак здравственог радника односи се на лошу комуникацију, а чест разлог лоше комуникације је обострано неразумјевање

 Грађани су, од почетка до 20. децембра прошле године, заштитнику права пацијената Клиничког центра (КЦЦГ) поднијели 41 приговор на квалитет здравствене услуге, а на поступак здравственог радника 39.

Заштитница права пацијената КЦЦГ Алма Мутапчић казала је агенцији МИНА да јој се од 1. јануара до 20. децембра прошле године обратило укупно 709 пацијената или чланова њихових породица, од чега њих 365 због савјета или консултације.

Она је рекла да је, у односу на број пружених услуга у КЦЦГ, проценат приговора мали и креће се између 0,03 до 0,04 одсто.

Како је навела, већина приговора на поступак здравственог радника односи се на лошу комуникацију, а чест разлог лоше комуникације је обострано неразумјевање.

Мутапчић је навела да се у 2020. години заштитнику права пацијената КЦЦГ обратило 578 пацијента или чланова њихових породица, а од тога 338 обраћања је било савјетодавног или консултативног карактера.

Она је истакла да је, током 2020. године, због епидемиолошких мјера, шест мјесеци био обустављен редован рад у КЦЦГ, па поређење није релевантно са обзиром на то да су ове године радили у континуитету.

- Број приговора је у директном пропорционалном односу са бројем пружених услуга и креће се приближно од 0,02 до 0,03 одсто наспрам броја прегледа и од 0,03 до 0,04 одсто наспрам укупног броја других услуга- навела је Мутапчић.

Како је казала, за девет мјесеци прошле године остварено је око 320 хиљада прегледа и око 1,2 милиона других услуга, што је приблизан број годишњем учинку за 2020.

Мутапчић је рекла да су се најчешћи приговори односили на дужину чекања на преглед или дијагностичке процедуре у најоптерећенијим амбулантама - гастроентеролошка, реуматолошка, кардиолошка, ендокринолошка, затим у Центру за радиолошку дијагностику, на дужину чекања на МР и ЦТ преглед.

Она је нагласила да пацијенти са хитним стањима не чекају, већ се збрињавају приоритетно.

- Самим тим није доведено у питање квалитетно и благовремено збрињавање наших осигураника- навела је Мутапчић.

Она је казала да заштитник права пацијента увијек настоји да помогне свима који му се обрате, у складу са могућностима.

- Једном броју пацијената, након увида у медицинску документацију и процјене оправданости захтјева, обезбијеђен је ранији термин за преглед, а један број пацијената је из канцеларије заштитника пацијената обавијештен о отвореним допунским терминима, како би могли преглед благовремено заказати преко изабраног доктора- додала је Мутапчић.

Упитана шта види као главни разлог подношења приговора, она је казала да је то преоптерећеност КЦЦГ-а и дјелимично дефицит кадра, као и субјективна очекивања осигураника.

- Увијек имамо и један број приговора који је неоправдан јер није у складу са Законом о здравственом осигурању”, рекла је Мутапчић.

Најчешће су то, како је навела, захтјеви осигураника за лијечењем у здравственим установама ван Црне Горе, за рехабилитацијом у Институту “Симо Милошевић” у Игалу, или остваривање права на медицинска помагала.

- Конзилијуми љекара КЦЦГ раде по јасно дефинисаним правилницима Фонда за здравствено осигурање- додала је Мутапчић.

Како је навела, сваки приговор поднијет у писаној форми или усмено је евидентиран и рјешаван у складу са Законом о правима пацијената.

Мутапчић је казала да се велики број приговора ријеши у истом дану, непосредно након обраћања.

- Дио њих захтијева спровођење додатних процедура у смислу добијања изјашњења руководиоца организационе јединице и заполених на које се приговор односи, како би се могло доњети мишљење и евентуално отклонити неправилности- рекла је Мутапчић.

Она је навела да се неки од приговора просљеђују Комисији за контролу квалитета пружања здравствених услуга КЦЦГ.

- Заштитник права пацијената подносиоца приговора у року од три дана, како то Закон о правима пацијената налаже, обавијештава о предузетим активностима, а комуникација се наставља до доношења дефинитивног мишљења- објаснила је Мутапчић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
14. maj 2024 22:27