Припадници ВЦГ (архива) / IVAN PETROVIC-IPE
23/03/2022 u 08:58 h
Milica KrgovićMilica Krgović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

На руководним позицијама у Војсци Црне Горе десет одсто жена

Из ресора одбране нијесу одговорили колико тренутно црногорска војска има војника, официра, подофицира и да ли је тај број довољан за нашу државу

По формациjи (радна мјеста), Воjска Црне Горе (ВЦГ) броjи 2.368 формацијских мjеста, одговорили су за "Дан" из Министарства одбране на питања колико ВЦГ броји припадника. Међутим, из ресора одбране нијесу одговорили колико је тренутно војника, официра, подофицира и да ли је тај број довољан за нашу државу.

– Просjечна старост лица у служби у Воjсци Црне Горе износи 38 година. У служби у Воjсци Црне Горе налази се око 15 одсто жена. Око 10 одсто руководних позициjа покриваjу жене, казали су за "Дан" из Министарства одбране.

Говорећи о едуковању припадника Војске Црне Горе, у Министарству одбране кажу да се усавршавање кадета и лица у служби у Воjсци Црне Горе врши по наjвишим стандардима и у образовним институциjама партнерских земаља Сjеверноатлантског (НАТО) савеза.

– Наиме, образовање кадета врши се на реномираним воjним академиjама у: Сjедињеним Америчким Државама, Грчкоj, Сjеверноj Македониjи, Италиjи, Хрватскоj и Аустриjи, док се припадници Воjске Црне Горе кариjерно усавршаваjу на образовним институциjама у разним партнерским земљама. Такође, редовне обуке и вjежбе у земљи врше се у складу са прихваћеним НАТО стандардима, тврде у ресору одбране.

Бројна ванредна унапређења 2020. године

Министарство одбране, када је на њеном челу био министар Предраг Бошковић, током изборне 2020. године ванредно је унаприједило чак 136 припадника Војске Црне Горе, без јасних критеријума за бројне одлуке, показује документација која је достављена "Дану" на захтјев о слободном приступу информацијама. Међу унапријеђенима у 2020. години је и супруга специјалног државног тужиоца Саше Чађеновића, Драгана Дајковић Чађеновић, која је из чина капетана, који је добила 2019, прошле године унапријеђена у чин мајора. Документација о томе како је супруга специјалног тужиоца 2019. године добила чин капетана није нам достављена. Она је 2019. године почела да ради у Војсци Црне Горе, и постављена је за начелника Војно-медицинског центра. Тада је као цивил добила чин капетана, док је њен претходни ангажман био у Дому здравља Подгорица гдје је била љекар, односно није имала војно образовање. Иначе, њен супруг Саша Чађеновић био је специјални тужилац у случају такозваног "државног удара" 2016. године.

Подсјетимо, 2018. године по формациjи, Воjска је имала 1.950 формациjских мjеста: 300 официра, 778 подофицира, 606 воjника по уговору и 266 цивилних лица. Просjечна старост лица запослених у Воjсци jе тада била 39 година, што значи да је сада годину мања.

Подсјетимо, министарка одбране у техничком мандату Оливера Ињац недавно jе, између осталог, казала да су подизање нивоа професионалних стандарда и деполитизациjа унутар Воjске и Министарства одбране, уз наставак модернизациjе Воjске ЦГ и испуњавање обавеза НАТО агенде били приоритети протекле године. У протеклих годину наставили су, како jе истакла, са модернизациjом Воjске Црне Горе и стварањем бољих услова за рад припадника Воjске.

Такође, истакла jе да Црна Гора остаjе посвећена проjектовању стабилности ван граница Алиjансе кроз ангажман припадника Воjске Црне Горе у НАТО мисиjама.

Када jе риjеч о 2022. години, Ињац jе навела да деполитизациjа мора остати као jедан од наjважниjих реформских процеса, коjи се реализуjе у цjелокупноj државноj администрациjи, а нарочито у сектору безбjедности и одбране.

Министарка jе наjавила да ће оjачати транспортне капацитете Воjске Црне Горе, а фокус ће бити на реализациjи проjекта инсталациjе радара за надзор ваздушног простора, унапређењу инфраструктуре и посебно на улагању у капацитете Морнарице.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
06. maj 2024 00:20