Говор мржње (илустрација) / - PEXELS-RODOLFO-CLIX-1161930
08/12/2021 u 17:00 h
Milan SekulovićMilan Sekulović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Национализам и говор мржње потиснули борбу против корупције

Очигледно је да не постоји спремност нове парламентарне већине да борба против корупције буде непристрасна и спроведена једнако према свима, оцјењује Ћаловић Марковић

Корупција је хронична болест у Црној Гори, којој лијека није дала ни актуелна влада, која упркос обећањима ипак није постигла задовољавајуће резултате на том плану, иако је постојала политичка воља, оцјењују саговорници "Дана", у сусрет Међународном дану борбе против корупције, 9. децембру.

Руководилац Стручног тијела Националног савјета за борбу против корупције, извршна директорица МАНС-а Вања Ћаловић Марковић сматра да је борба против корупције запала у други план услед ескалације сензационализма, национализма и говора мржње. Подсјећа да је бивши режим усавршио скретање пажње са битних питања покретањем оних која се тичу вјере и нације, па подсјећа на случај приватизације Електропривреде, када је одједном постављено питање легитимности постојања цркве на Румији, која је на тој планини постављена уз асистенцију полиције и војске.

image

Ћаловић Марковић

LAZAR RUZIC

–Присутан је један свеопшти раст сензационализма, национализма, говора мржње, што је карактеристика последњих годину. Влада није успоставила контролу над свим институцијама системе у којима су запошљавани људи из бившег режима, само по политичком основу, а са друге стране очигледно је да не постоји спремност нове парламентарне већине да борба против корупције буде непристрасна и спроведена једнако према свима – оцјењује за "Дан" Ћаловић Марковић.

Она истиче да умјесто да ослободе институције, прије свега тужилаштво, поједини дјелови парламентарне већине суштински желе да ту институцију само ставе под своју контролу.

– Дакле, не да је ослободе од политичке контроле, него да је не контролише бивши режим него они сами, и да очигледно по сличном принципу ту институцију користе за политичке битке, а не за борбу са криминалом и за правду. То није карактеристика само за тужилаштво, већ имамо и у неким другим областима да неке политичке структуре које су критиковале партијско запошљавање када су били опозиција, сада се понашају на једнак начин. Запошљавају се кадрови без знања и искуства, који не одговарају за грешке. Све док Црна Гора буде заробљена партијским и личним интересима, било кога, ми ћемо тешко имати озбиљне резултате када је у питању борба против корупције – упозорава Ћаловић Марковић.

Много обећавано, мало урађено

На питање да ли jе нова влада успjела да направи помаке у борби против корупциjе или jе то остала jедна од жеља са почетка мандата, Мариновић каже да је, нажалост, за годину дана много наjављивано у овоj области, а мало направљено.

– Вjеруjем да то грађани и грађанке препознаjу jер они оваj проблем корупциjе, по нашим истраживањима, позиционираjу међу три наjважниjа, а овоj влади су дали за учинак слабу двоjку– каже она.

Предсједница Одбора за антикорупцију Далиборка Пејовић каже за "Дан" да је наjмjеродавниjу оцjену о борби против корупције у Црној Гори "дала Европска комисиjа кроз последњи извjештаj, оцjењуjући да jе третирану годину обиљежио лимитиран прогрес у области корупциjе".

image

Пејовић

IVAN PETROVIC-IPE

– Очигледно су изостале све корективне акциjе актуелне владе, а коjе су наjвише критиковане у протеклом периоду и само су дjелимично испуњене препоруке. Видљив jе позитиван однос Комисиjе из извjештаjа у односу на проактивност Агенциjе за спречавање корупциjе према jавности, медиjима и цивилном сектору. Редовниjе разматрање извjештаjа Агенциjе на Одбору за антикорупциjу омогућило jе квалитетниjи увид у рад ове институциjе, а сигурна сам да ће утицати и на унапређење рада исте. Борба против корупциjе остаjе и даље присутна као проблем коjим ћемо се доминантно бавити и кроз процес преговарања у областима 23 и 24 и гдjе ће од квалитета остварених резултата зависити укупан интегративни процес – истиче Пејовић.

Могло се више упркос опструкцијама

Ћаловић Марковић додаје да је Влада могла да уради много у области борбе против корупције без обзира на притиске и опструкције којима је изложена.

– Могла је да изађе са више предлога закона, па и све да их Скупштина не усвоји. Могла је да да јасне стратешке правце када је у питању борба против коруцпије, јер то нисмо добили осим општег опредјељења. И оно што је најважније за НВО сектор и медије јесте да су могли да изађу са бољим Законом о слободном приступу информацијама. Премијер је рекао у експозеу и инсистирао више пута да је транспарентност једна од кључних одлика ове владе, а транспарентност је основни начин да се боримо против корупције и да је откријемо каже Вања Ћаловић Марковић.

Сарадница на програмима у Центру за грађанско образовање Маjа Мариновић истиче да борба против корупциjе и организованог криминала jош увиjек представља област у коjоj Црна Гора показуjе ограничен напредак, иако jе од важности у напредовању у процесу приступања ЕУ. То се, како истиче, констатуjе и у Извjештаjу Европске комисиjе, коjи посебно акцентује и проблеме у правосуђу jер су не само оптерећуjући, већ се чини у неким дjеловима, и блокираjући за снажан и адекватан одговор на корупциjу, а посебно ону на високом нивоу.

image

Маја Мариновић

ЦГО

– Нажалост, ту се ради о хронично лошоj оцjени. Добро jе што сада одређене институциjе показуjу неки вид другачиjег приступа, попут Агенциjе за спречавање корупциjе– наводи Мариновић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 16:18