/ Foto: LAZAR RUZIC
09/06/2022 u 06:10 h
Milan SekulovićMilan Sekulović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Накнаде прима скоро 15.000 корисница, а одбијено 712 мајки

Жељка Савковић каже за "Дан" да би висину накнада требало ускладити са растом цијена, јер сада примају 192 и 336 еура

Накнаде по основу рођења троје и више дјеце у првом мјесецу поновног остваривања тог права, на основу закона о обештећењу, добило је 14.935 мајки, саопштено је "Дану" из Министарства рада и социјалног старања.

Према рачуници тог ресора, након исплате прве транше накнада у овој години, односно у априлу, стање у буџету је такво да средстава неће фалити.

Из тог Министарства су на наше питање колико мајки је тражило али није добило накнаду, казали да је донијето 712 негативних, односно одбијајућих рјешења.

– За обрачунски мjесец април по основу обештећења бивших корисница накнаде по основу рођења троjе или више дjеце испата jе била за 14.935 корисница. Броj негативних рjешења за кориснице ове накнаде jе 712 – наводе у ресору на чијем је челу Адмир Адровић.

Они кажу да је за први исплаћени мjесец (април 2022. године, исплаћен у маjу) утрошено jе 3.589.977,60 еура.

– По Закону о буџету за ову годину на позициjи 4218 jе одобрено 29.500.000 еура. У оквиру ове позициjе су планиране: Кориснице накнада по Одлуци Уставног суда од 19. априла 2017. године са припадаjућим доприносима у износу од: 4.500.000; остатак од 25.000.000 односи на обештећење бивших корисница накнаде по основу рођења троjе или више дjеце. По техничком ребалансу укупно за сва наведена права остало jе планирано до краjа године 23.222.954,98 еура, прецизирају у Министарству.

Координаторка мајки из Подгорице и једна од главних организаторки протеста због укидања стеченог права Жељка Савковић каже за "Дан" да би висину накнада требало ускладити са растом цијена.

– Тачан податак колико маjки jе по новом закону о обештећењу бивших корисница накнада остварило своjе неуставно одузето стечено право ми нијесмо добиле. Лично би ми било наjмилиjе да су то право оствариле све маjке, њих 22.051 коjе су то право биле оствариле приjе укидања закона 19. априла 2017.године и да им никад стечено право ниjе било одузето. Да се то ниjе десило, данас би маjке коjе су примале 40 одсто просjечне зараде коjа jе претходила години остварења тог права примале 214,8 еура, а коjе су примале 70 одсто 375,9 еура. Овако опет примамо 192 и 336 еура. Што би рекли у овим временима кад циjене сваки дан скачу, боље ишта него ништа. Надамо се да ће садашња и све будуће Владе повести рачуна и наћи начина да ускладе повећања и ових накнада са растом циjена, поручује Савковић.

Савковић наводи да маjке кориснице по новом закону се питаjу зашто им ниjе омогућено да ово своjе право примаjу преко жиро рачуна и зар не би свака маjка требала да сама одлучи како и на коjи начин да прима своjе обештећење, као што на то имаjу право корисници свих примања, плата, пензиjа...

-Нажалост, морамо рећи, да има и мајки које нијесу дочекале да им се врати неуставно укинуто право. Не знам броj умрлих маjки, али знам да jе претужно што ниjесу дочекале правду и што су отишле разочаране у институциjе коjе су их превариле. На образ тадашњоj власти. Неке маjке су очекуjући повећање пензиjа оваj пут одустале од накнаде, а неке маjке коjе су се у међувремену запослиле и ниjесу поново хтjеле напуштати посао. Надам се да сви они коjи су jедном одузели стечено право неће поново одиграти исту прљаву игру и да ће оставити поново враћео стечено право маjкама на миру - поручује Савковић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
01. maj 2024 13:39