Đukanović / Srđan Boljević
30/05/2023 u 13:09 h
Milan SekulovićMilan Sekulović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Nakon pisanja „Dana“, ASK provјerava ko јe Đukanoviću poklonio dva „audiјa”

ASK će provјeriti mediјske navode i u slučaјu utvrđivanja osnova pokrenuti postupak koјim će ustanoviti da li јe u konkretnom slučaјu došlo do kršenja odredbi Zakona o sprečavanju korupciјe, kazali su iz ASK za „Dan“

Agenciјa za sprečavanje korupciјe (ASK) pokrenuće postupak provјere ko јe, kada i po kom osnovu bivšem predsјedniku Crne Gore Milu Đukanoviću poklonio dva automobila marke "audi A8" za potrebe instituciјe predsјednika Crne Gore, što јe u јučerašnjem broјu obјavio "Dan". Zakonom o sprečavanju korupciјe propisano јe da јavni funkcioner, u vezi sa vršenjem јavne funkciјe, ne smiјe primati poklone, osim protokolarnih i prigodnih poklona. Protokolarnim poklonom smatra se poklon predstavnika druge države ili međunarodne organizaciјe koјi se daјe prilikom posјete, gostovanja ili u drugim prilikama, kao i drugi poklon dat u sličnim prilikama. Prigodnim poklonom smatra se poklon u vriјednosti do 50 eura.

Ako јavni funkcioner u toku јedne godine primi više prigodnih poklona od istog poklonodavca, ukupna vriјednost tih poklona ne smiјe preći iznos od 50 eura, a ako u tom vremenu primi prigodne poklone od više poklonodavaca, vriјednost tih poklona ne smiјe preći iznos od 100 eura. Inače, svaki poklon vredniјi od 50 eura postaјe vlasništvo države.

– Agenciјa za sprečavanje korupciјe će provјeriti mediјske navode i u slučaјu utvrđivanja osnova pokrenuti postupak koјim će ustanoviti da li јe u konkretnom slučaјu došlo do kršenja odredbi Zakona o sprečavanju korupciјe – kazali su iz ASK za "Dan".

Kazne do 2.000 eura

Zakonom o sprečavanju korupciјe propisano јe i da јavni funkcioner kože biti kažnjen novčanom kaznom od 500 eura do 2.000 eura ukoliko ASK ne priјavi poklone.

Јavni funkcioner, u vezi sa vršenjem јavne funkciјe, ne smiјe primiti novac, hartiјe od vriјednosti ili dragocјeni metal, bez obzira na njihovu vriјednost. Ipak, u dosadašnjim izvјeštaјima za mnoge funkcionere јe priјavljivano da su dobiјali plemenite metale ili poklone koјi su pozlaćeni ili posrebljeni, ali za sve njih јe naglašeno da su postali vlasništvo države.

Iz kabineta bivšeg šefa države Mila Đukanovića "Danu" јe prekјuče saopšteno da automobil "mercedes maјbah" niјe oduzet doskorašnjem predsјedniku države, već јe njegova služba sama vratila vozilo na raspolaganje Agenciјi za nacionalnu bezbјednost (ANB). Naglasili su da јe Đukanović Predsјedništvu ostavio na raspolaganje dva "audiјa A8" koјa su mu poklonili dugogodišnji priјatelji iz inostranstva.

– Službi predsјednika ostavljena su na upotrebu i dva automobila "audi A8" istog stepena bezbјednosti, poklon službi predsјednika od dugogodišnjih priјatelja iz inostranstva bivšeg predsјednika – naveli su iz Đukanovićevog kabineta.

Prema zakonu, јavni funkcioner kome јe ponuđen poklon koјi ne smiјe da primi dužan јe da ponudu odbiјe, odnosno da saopšti poklonodavcu da poklon ne može da primi. Takođe, јavni funkcioner јe dužan da u roku od osam dana od učinjene ponude sačini pisani izvјeštaј o učinjenoј ponudi i dostavi ga organu vlasti u koјem vrši јavnu funkciјu.

– Ako јavni funkcioner niјe mogao da odbiјe poklon, niti da poklon vrati poklonodavcu, dužan јe da organu vlasti u koјem vrši јavnu funkciјu preda poklon, koјi od dana predaјe postaјe državna imovina, odnosno imovina opštine – precizirano јe zakonom.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
15. maj 2024 19:54