са конференције / - са конференције
16/12/2021 u 17:21 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Наредне године биће готова анализа која ће показати да ли је Скадарско језеро загађено хемикалијама

То је саопштено на прес конференцији поводом представљања пројекта “Скадарско језеро без загађења хемикалијама”, који спроводи ЦЕТИ

Центар за екотоксиколшка истраживања (ЦЕТИ) припрема анализу која ће показати исправност воде у Скадарском језеру и да ли у том водном ресурсу постоји загађеност хемикалијама, а документ ће бити завршен сљедеће године.

То је саопштено на прес конференцији поводом представљања пројекта “Скадарско језеро без загађења хемикалијама”, који спроводи ЦЕТИ.

Извршни директор ЦЕТИ-ја, Видоје Петричић, рекао је да велику захвалност дугују Европској унији (ЕУ), која је подржала пројекат у оквиру ИПА прекограничног програма Црна Гора Албанија 2014-2020. године.

 - Тематски приоритет програма је заштита животне средине, подстицање прилагођавања климатским промјенама и њиховог смањења, спрјечавање и управљање ризицима. Партнери ЦЕТИ-ја су институције из Албаније, Универзитет Тирана и НВО Зелени центар Албаније из Скадра. Придружени партнери су Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде и Министарство екологије, просторног планирања и урбанизма - навео је Петричић.

Истакао је да Скадарско језеро, као највеће на Балкану, представља огромни водени потенцијал и има статус заштићеног подручја како у Албанији, тако и у Црној Гори.

 - У циљу заштите биодиверзитета Скадарског језера, потребно је успоставити тијесну и континуирану сарадњу људи са обје стране границе. Управо таква сарадња је започета кроз реализацију овог пројекта. Сарадња је кључна, узимајући у обзир постојање сазнања о потенцијалним загађењима која су недовољно испитана - казао је Петричић.

Поручио је да је потребно стално имати у виду недјељивост језера на албански и црногорски дио, када је загађење хемикалијама у питању, као и истицати важност правилног поступања са хемикалијама.

Државни секретар у Министарству екологије, просторног планирања и урбанизма, Данило Мрдак, оцијенио је да ће пројекат да допринесе ојачавању читавог еколошког сектора.

 - Да бисте знали како и на који начин да управљате са било којим ресурсом, у овом случају тема је водни ресурс Скадарској језера, прво морамо да знамо у каквом стању су нам ти ресурси, да будемо поштени и да идентификујемо ако постоје проблеми, а онда тек на основу тога, да донесемо исправне одлуке и да сетом мјера учинимо да одстранимо негативне утицаје по животну средину - истакао је Мрдак.

Рекао је да се нада да у оквиру пројекта неће наћи врло опасне хемикалије у Скадарском језеру или уколико их нађу да ће да буду испод дозвољених концетрација, уколико су прописане за те хемикалије.

 - Свјесни смо сви дводеценијске јавне дебате да ли су воде Скадарског језера у потпуности исправне, да ли је индустријализација која се дешавала у басену Скадарског језера, првобитно мислим на Никшић и Подгорицу, довела до значајнијих загађења вода и седимената у Скадарском језеру - казао је Мрдак.

Пројектна менажерка, Данијела Шуковић, казала је да је фокус пројекта усмјерен на заједничко дјеловање у дијелу испитивања, анализа а све у циљу прецизнијег одређивања  хемијског статуса Скадарског језера.

- Говоримо о двомјесечним испитивањима. Да би се хемијски статус дефинисао на прави начин потребна су опсежнија и дуготрајнија испитивања. Потребно је дефинисати тренд, али смо оптимистични и мишљења да ћемо макар дати неку почетну слику стања и дати могућност нашим партнерима, поготово Министарству екологије, просторног планирања и урбанизма да креирају даље мјере , односно да још прецизније дефинишу будући мониторинг програм - рекла је Шуковић.

Рекла је да су прво дефинисали оне тачке на Скадарском језеру на којима ће се узорковати а потом и анализирати вода и седимент.

- Са наше стране говоримо о 10 тачака, са стране Албаније говоримо о четири тачке. Значи, укупно 14 тачака је сасвим довољно за репрезентативнот и помоћу њих ћемо дати адекватну слику стања након испитивања и анализа. Овај пројекат има јако много истраживачке ноте, а не само класичног испитивања - казала је Шуковић.

Да би се све реализовало потребни су, како је навела, професионални капацитети, али и одређени технички предуслови.

 - Када је у питању ЦЕТИ, колеге из Албаније су се значајно ослониле на наше искуство у анализама дуго 25 година, а ми смо такође у позицији да користимо њихова значајна искуства у истраживању, па ће када се буду радиле статистичке обраде података од велике користи бити њихово научно искуство. Тако да је то спрега двије врло искусне и за сарадњу и презентацију података отворене институције - рекла је Шуковић.

Сматра да је свима важно да сви сегменти животне средине буду доброг квалитета а  Скадарско језер доброг еколошког и хемијског статуса.

 - Сви желимо да та вода буде као вода за пиће и у том смислу јавност ће бити упозната са ситуацијом на Скадарском језеру. Узорковање је завршено, анализе су у току и средином сљедеће године очекујемо реализацију посљедње активности, а то је формирање документа којим ћемо вас упознати каква је заправо слика стања Скадарског језера, не паушално, него крајње конкретно, на темељу валидних података - казала је Шуковић.

Финансијски менаџер, Зоран Вучинић, казао је да је укупна вриједност пројекта 467.855 еура, од чега је контрибуција Европске уније 397.630 еура, а три партнера 70.226 еура.

 - У пројекту учествују три партнера, а то су Центар за екотоксиколошка испитивања-Подгорица (ЦЕТИ) чији је буџет 270.400 еура, Универзитет Тирана чији је буџет 165.150 еура и НВО Зелени Центар Албанија 32.300 еура - навео је Вучинић.

Према његовим ријечима, највећи дио средстава иде за набавку опреме и хемикалија.

 - Пројекат има врло захтјевне 33 набавке. План је врло обиман и опсежан. Све набавке се раде преко процедура из закона Европске уније у погледу јавних набавки, а пројекат траје 27 мјесеци - рекао је Вучинић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
10. maj 2024 01:19