Igor Vušanović / - UCG
10/09/2024 u 08:45 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Naučnici iz cijelog svijeta o termalnim i energetskim izazovima na konferenciji u Budvi

Naučnici iz cijelog svijeta juče su počeli raspravu o termalnim i energetskim izazovima na VI međunarodnoj konferenciji o matematičkim i numeričkim metodama za termalne i energetske probleme – ThermaEComp, koja će se održavati do 11. septembra u Budvi.

Konferenciju je svečano otvorio prof. dr Igor Vušanović, profesor Univerziteta Crne Gore, koji je u uvodnom obraćanju istakao važnost ovog interdisciplinarnog skupa za rješavanje globalnih energetskih izazova.

Tokom trajanja konferencije, učesnici će imati priliku da prisustvuju brojnim predavanjima, panelima i radionicama na kojima će biti predstavljeni najnoviji rezultati istraživanja iz oblasti termalnih i energetskih problema. Posebna pažnja posvećena je matematičkim i numeričkim modelima koji su postali ključni alati u rješavanju ovih izazova.

- U trenutku kada energetska situacija u svijetu postaje sve složenija, ovakvi skupovi su od presudnog značaja za budućnost održivih energetskih rješenja, izjavio je Vušanović.

Potpisan Memorandum o razumijevanju između Vlade, UCG i Naučno-tehnološkog parka Crne Gore

ThermaEComp konferencija je postala prepoznatljiva platforma za razmjenu ideja među naučnicima i praktičarima iz različitih dijelova svijeta. Rješavanje energetskih problema zahtijeva interdisciplinarni pristup koji uključuje društvene, ekološke i tehnološke aspekte, a ova konferencija pruža idealan prostor za raspravu o aktuelnim temama i budućim izazovima.

Konferenciju zajednički organizuju Univerzitet Crne Gore, Univerzitet Swansea iz Ujedinjenog Kraljevstva i Univerzitet u Napulju "Parthenope" (Università degli Studi di Napoli "Parthenope") iz Italije, uz podršku Centra za istraživanje i razvoj vjetroenergetskih i baterijskih sistema (Centre for Research and Development of Wind Energy and Battery Systems). Učesnici konferencije dolaze iz zemalja kao što su Italija, Kina, Slovenija, Sjedinjene Američke Države i Indija, gdje su prethodne konferencije održane.

Organizatori su izrazili veliko zadovoljstvo odzivom i kvalitetom prezentovanih radova, a poseban značaj ovog događaja ogleda se u tome što je omogućena razmjena znanja i iskustava koja će doprinijeti daljem razvoju rješenja za aktuelne energetske i termalne izazove.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
15. septembar 2024 12:59