Са Сједнице Савјета РТЦГ / фото: Иван Петровић Ипе
26/07/2021 u 11:40 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Нови генерални директор Јавног сервиса бираће се по старим правилима

Спорно је било то што се генерално по актима Јавног сервиса директор бира већином присутних чланова па се хипотетички може десити да три особе гласаjу за новог директора Jавног сервиса

Сjедница Савjета Радио телевизиjе почела jе jутрос у 10 часова са радом. Савjет РТЦГ, на чијем је челу Веселин Дрљевић, одабраће генералног директора по актуелним условима по коjима jе расписан конкурс. Већина чланова сматра да не треба миjењати Статут у моменту кад треба да бираjу челног човjека, одлучено jе на сjедници тог тиjела Jавног сервиса коjа jе у току.

Спорно је било то што се генерално по актима Јавног сервиса директор бира већином присутних чланова па се хипотетички може десити да три особе гласаjу за новог директора Jавног сервиса.

Веселин Дрљевић рекао jе да би било катастрофално да jедном трећином изаберу директора, али да не могу у овом моменту миjењати Статут jер би се довели у незгодну ситуациjу.

У jавности не престаjе полемика око питања да ли приjављени кандидати испуњаваjу законом предвиђене услове за челног човјека jавног сервиса. Поред евентуалног сукоба интереса, проблематично jе и то да ли кандидати испуњаваjу формалне услове за ту позициjу.

На конкурс за генералног директора Jавног сервиса приjавили су се извршни директор Грађанске алиjансе Борис Раонић, бивши замjеник главног и одговорног уредника „Дана“ Никола Марковић, директор телевизиjе Никшић Милутин Стиjеповић и новинар Брано Никезић.

На конкурс се приjавио и Срђан Човић који jе био помоћник некадашње генералне директорице Jавног сервиса Андриjане Кадиjе. Он jе пријаву послао поштом.

Након што jе НВО „Медиа центар“ упозорила да су четири члана Савjета РТЦГ у пословном односу са jедним од кандидата, Борисом Раонићем, реаговала jе и Агенциjа за спречавање корупциjе АСК, коjа jе утврдила да jе он стекао услове да се приjави на конкурс за генералниг директора Jавног сервиса.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
21. april 2024 02:25