/ - Фото: НПЦГ
16/12/2021 u 11:21 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

НПЦГ предузели све активности у циљу процесуирања криволова

НПЦГ су у континуитету у претходном периоду апеловали на све кориснике простора да се на одговоран начин односе према укупним вриједностима не само овог већ свих пет националних паркова у Црној Гори

Национални паркови Црне Горе предузели су све активности како би се у хитном року идентификовали и процесуирали криволовци који су убили корморана у НП Скадарско језеро у Вирпазару. Одмах по сазнању за извршени криволов у зони Националног парка надзорници Службе заштите су изашли на лице мјеста, сачинили Службену документацију која је прослеђена на даље поступање полицији - ЦБ Бар и надлежној инспекцији. 

(ВИДЕО) Јокић: Убијен корморан у НП Скадарско језеро, хитно донијети мораторијум на лов

НПЦГ су у континуитету у претходном периоду апеловали на све кориснике простора да се на одговоран начин односе према укупним вриједностима не само овог већ свих пет националних паркова у Црној Гори. Такође позивају све оне који су у посједу информација о овом незаконитом и немилом случају да исто пријаве надлежним органима или Управи Националног парка.

Истовремено и овим поводом указујемо да се ефикаснија физичка заштита простора постиже строжим казненим политикама према свим починиоцима кривичних и прекршајних дјела на просторима заштићених подручја, подизањем свијести јавности о значају очувања природних вриједности, а прије свега, значајнијим улагањима у модерну техничко-материјалну опрему Службе заштите.   

Служба заштите Националног парка представља једну од карика у укупном систему заштите природе. Само заједничким дјеловањем свих субјеката могу се очувати његове природне и културне, и људским радом створене вриједности и достићи европски стандарди у области заштите животне средине и природе којима тежимо.

Подсјећамо, као подручје од међународног значаја за боравак птица, Скадарско језеро 1989. године стекло ИБА статус, а као значајно станиште водених птица, Рамсар конвенцијом 1995. године уписано је у Свјетску листу мочвара од међународног значаја. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 08:19