/ фото: Балша Ракочевић
05/04/2022 u 15:17 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Оана Кристина Попа: Истрајаћемо уједињени против неправде и агресије док Украјина поново не буде слободна

Шефица Делегације Европске уније у Црној Гори је посјетила Будву и Бар, двије црногорске општине са највећим бројем украјинских избјеглица

Шефица Делегације Европске уније у Црној Гори, амбасадорка Оана Кристина Попа, је након разговора са украјинским избјеглицама у Будви и Бару казала да је посјетила Будву и Бар, двије црногорске општине са највећим бројем украјинских избјеглица.

image
фото: Балша Ракочевић

- Већ сам била свјесна великодушности, гостопримства и солидарности црногорских грађана. Данас сам се у све то и лично увјерила у разговору с украјинским избјеглицама које су нашле уточиште у Будви и Бару. Чула сам ужасне приче о људима које је руска војна агресија присилила  да напусте своје домове. Многи с којима сам разговарала су изгубили своје најдраже или су у Украјини оставили чланове породице. Ово је тренутак истине за Европу. Морамо се заједно супротставити бруталној агресији једног аутократског режима на мирољубиву, суверену земљу. Зато поздрављам опредијељеност Црне Горе да стане уз Европску унију у збрињавању и заштити украјинских избјеглица- навела је Попа.

Истакла је да је то је исти дух солидарности који смо видјели и у Европској унији.

- У ЕУ је, од почетка руске агресије, стигло више од 3,8 милиона Украјинаца, углавном жена и дјеце. Европска унија је брзо обезбиједила 90 милиона еура за програме хитне помоћи. Обезбиједили смо храну, воду, склониште и подршку за основне потребе ратом погођених. Државе чланице су украјинским избјеглицама омогућиле сигуран статус и приступ школама, медицинским услугама и послу. Наставићемо да дајемо све од себе да подржимо црногорске локалне и државне власти, као и међународне партнере у нашим напорима да пружимо склониште и заштиту украјинским избјеглицама. У наредне три године планирамо да уложимо 355 милиона еура за подршку управљању миграцијама и системима азила на Западном Балкану. Истрајаћемо уједињени против неправде и агресије док Украјина поново не буде слободна- поручила је Попа.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
03. maj 2024 09:19