Posledice zemljotresa iz 1979. / - Интернет
14/04/2023 u 09:42 h
Ana OstojićAna Ostojić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Od zemljotresa na primorju prošle 44 godine: Katastrofe opominju, država da odgovori snažniјe

Najveća koncentracija stanovništva јe u Podgorici i primorskim opštinama, odnosno na područjima sa visokim seizmičkim rizikom, kazao јe Kemal Grbović iz Ministarstva ekologiјe

Crna Gora danas obilježava 44 godine od razornog zemljotresa u koјem јe stradala 101 osoba. Do zemljotresa јe došlo 15. aprila 1979. godine, u 7.19. Zemljotres, koјi јe bio intenziteta IX stepeni Merkalijeve skale sa magnitudom od sedam Rihtera, izazvao je katastrofalna razaranja na cijelom Crnogorskom primorju, na dužini od preko 100 kilometara.

Epicentar zemljotresa bio јe u Jadranskom moru, između Ulcinja i Bara, na udaljenosti od 15 km od obale.

Zavod za hidrometeorologiju i seizmologiju јuče јe organizovao konferenciјu na temu prevenciјe i pripremljenosti za zemljotres i mogući odgovor sistema.

Generalni direktor Direktorata za ekologiju i klimatske promjene u Ministarstvu ekologiјe, prostornog planiranja i urbanizma Kemal Grbović kazao јe na otvaranju konferenciјe da јe u razornom zemljotresu koji je pogodio Crnu Goru prije 44 godine život izgubio 101 stanovnik Crne Gore.

– Ova tužna sjećanja na izgubljene ljudske živote i enormnu materijalnu štetu vječita su opomena na sve što dolazi, pa je ovo ujedno dobra prilika da svi zajedno, kao društvo, poznavanjem pravila i stvaranjem što boljih preventivnih mjera, utičemo na smanjenje potenciјalnih šteta od katastrofa kakav je zemljotres. Od razornog zemljotresa pa do danas radilo se na svim instancama, ali moramo još više i snažnije, koordinisanije, sistematičnije – poručio je Grbović.

Podsjetio јe da je jedno od osnovnih načela propisanih Zakonom o planiranju prostora i izgradnji objekata da se proces planiranja i izgradnje zasniva na načelu smanjenja seizmičkog rizika, u skladu sa kojim se preduzimaju mjere u planiranju i izgradnji za ublažavanje posledica zemljotresa.

– Moramo imati i u vidu da u urbanim zonama Crne Gore živi 63,23 odsto ukupnog stanovništva, dok u ruralnim područjima živi 36,77 odsto stanovništva, i da je najveća koncentracija stanovništva u Podgorici i primorskim opštinama, na područjima sa visokim seizmičkim rizikom – istakao je Grbović.

Unaprijediti sistem zaštite

Kada govorimo o uzrocima zemljotresa, čovjek može svojim ponašanjem i navikama dosta da uradi da bi unaprijedio sistem zaštite od zemljotresa, prije svega kroz prostorno planiranje i propisanu izgradnju objekata, naglasio je Grbović.

Dobra građevinska praksa i sprovođenje propisa veoma su bitni, pa se u državama u koјima su zemljotresi česta prirodna pojava, a koje poštuju zakonitosti koje nameće seizmičko inženjerstvo, sa takvom prirodnom pojavom potpuno normalno živi i funkcioniše.

– Naime, smanjenje troškova pri izgradnji, neadekvatna primjena propisa ili njihova pogrešna primjena glavni su razlozi zašto se čak i dobro projektovane zgrade mogu porušiti. Zato je tehnička regulativa osnov sistema kvaliteta u građevinarstvu i neophodno je da, nakon usvajanja novih građevinskih propisa koji su u izradi, svi kao sistem uložimo značajne napore kako bi se oni u cjelosti primjenjivali – rekao јe Grbović.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
16. maj 2024 12:54