Obilježen Svjetski dan potrošača / - BORIS SEKULARAC
15/03/2024 u 17:59 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Obilježen Svjetski dan potrošača: Imamo potrošačka prava, koristimo ih!

Povodom obilježavanja 15. marta, Svjetskog dana zaštite prava potrošača, Ministarstvo ekonomskog razvoja i Ministarstvo evropskih poslova, uz podršku projekta EU4ME, organizovali su danas Info dan pod sloganom „Imamo potrošačka prava, koristimo ih!“.

Događaj je organizovan u Tržnom centru Big fashion, gdje su predstavnici Ministarstva ekonomskog razvoja i drugih institucija relevantnih za ovu oblast – Tržišne inspekcije, Centralne banke Crne Gore, i Turističke organizacije Crne Gore, razgovarali sa građanima/kama o potrošačkim pravima i značaju efikasne primjene Zakona o potrošačima, navodi se u zajedničkom saopštenju ministarstava.

Generalna direktorica u Ministarstvu ekonomskog razvoja Jasna Vujović je kazala da je u pripremi novi zakon o zaštiti potrošača koji će biti u potpunosti usklađen sa evropskim propisima u ovoj oblasti, posebno onim koji se odnose na pravila o isticanju cijene, nepoštenim poslovnim praksama, nepoštenim ugovornim odredbama i prodaji na daljinu.

image

Jasna Vujović

- BORIS SEKULARAC

- Ministarstvo ekonomskog razvoja posvećeno radi na unapređenju položaja potrošača u Crnoj Gori na način što najnovije potrošačko zakonodavstvo iz EU transponuje u naš pravni sistem. Ono što je trenutno aktuelno u Ministarstvu eknomskog razvoja je novi zakon o  potrošačkim kreditima. Njime ćemo ukinuti naknade za troškove prijevremene otplate i troškove obrade kod stambenih kredita, što će uticati na porast životnog standarda građana Crne Gore - kazala je Vujović.

Ona je istakla da je novim zakonom o zaštiti potrošača uređena oblast saobraznosti digitalnih roba i digitalnih usluga. Takođe je istakla da će novi zakon omogućiti inspektorima da vrše „prikrivenu trgovinu“, tj. trgovinu pod tajnim identitetom radi pribavljanja dokaza o kršenju prava potrošča.

image

Obilježen Svjetski dan potrošača

- BORIS SEKULARAC

U razgovoru sa građanima, Vujović je pojasnila da potrošačka prava podrazumijevaju dostupnost najnužnijih roba i usluga, hrane, odjeće, obuće, stambenog prostora, vode, električne energije, gasa, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

Kako je istakla, Zakon o zaštiti potrošača, garantuje zaštitu od proizvoda opasnih i štetnih po zdravlje i bezbjednost života potrošača. Zakonom je definisano da potrošači imaju pravo da budu informisani i pravo na slobodan izbor između više proizvoda po prihvatljivijim cijenama sa garancijom kvaliteta.

- Pravo da se čuje glas potrošača, kao i pravo na obeštećenje za lažno prikazivanje karakteristika proizvoda, za robe lošeg kvaliteta i nezadovoljavajući način pružanja usluga, kao i upoznavanje potrošača sa osnovnim pravima i odgovornostima učesnika na tržištu i o načinima za ostvarivanje prava i pružanje pravne pomoći za zaštitu potrošača, te pravo na zdravu životnu sredinu, ključni su elementi koje garantuje Zakon o zaštiti potrošača, a kojim Crna Gora želi da uvede i primijeni evropske standarde u ovoj veoma važnoj oblasti - poručila je Vujović.

Inspektorka Slobodanka Vuković iz Uprave za inspekcijske poslove je kazala da je zaštita potrošača zakonska i ustavna kategorija i da svi moramo preduzeti mjere iz ove oblasti da se ovaj zakon primijeni u cjelosti  na terenu.

image

Slobodanka Vuković

- BORIS SEKULARAC

Ona je istakla da ima dosta problema, ali da građani imaju povjerenja u Upravu za inspekcijske poslove koja svakodnevno dobija inicijative građana i po njima postupa prioritetno.

- Bili bismo zadovoljni kada bismo ispred sebe imali zadovoljnog potrošača, ali daleko smo od toga. Obzirom da imamo dosta nepravilnosti, da smo samo iz korpusa zaštite potrošača izrekli milion i dvjesta sedamdeset hiljada vrijednosti prekršajnog naloga, tako da bi u tom dijelu stanje bilo potpuno bolje kada bi svi poštovali odredbe zakona o zaštiti potrošača - kazala je Vuković.

Ona je istakla da se potrošači najviše žale zbog nesaobraznosti uređaja sa ugovorom o prodaji, te da se mora raditi na edukaciji svih, kako bi znali koja su prava potrošača i na koji način da ih ostvare.

- Konkretno, trgovac je u obavezi, u svakom maloprodajnom objektu da istakne obavještenje o načinu i mjestu prigovora. On je dužan da najkasnije u roku od osam dana odgovori o prigovoru, da se izjasni o svemu tome, da to uvede u evidenciju i da pruži odgovor. Ukoliko nije zadovoljan, potrošač može svoje pravo ostvariti u vansudskom, sudskom postupku i kod Uprave za inspekcije poslove - kazala je Vuković.

Posjetiocima info pulta je podijeljen podijeljen promotivni materijal sa QR-om koji će ih voditi do sajta www.potrosac.me,  na kojem se mogu detaljno informisati o svojim pravima koja su zagarantovana Zakonom o zaštiti potrošača.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
05. maj 2024 16:12