/ - Одбор за родну равноправнсот (Фото: Скупштина)
24/05/2021 u 16:15 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Одбор за родну равноправност размотрио Извјештај о реализацији активности из Програма жене, мир и безбједност

У оквиру тачке – Текућа питања, предсједница је информисала чланове/ице Одбора да је прихваћен амандман на Закон о измјенама и допунама закона о општем образовању

Одбор за родну равноправност је на данас одржаној сједници, размотрио Извјештај о реализацији активности из Програма спровођења Акционог плана за примјену Резолуције Савјета безбједности Уједињених нација 1325 – жене, мир и безбједност (2019-2022) за период 2019-2020. година, који је усвојила Влада Црне Горе.

-У извјештајном периоду, реализовале су се активности које се односе на јачање интерних институционалних механизама задужених за имплементацију политике родне равноправности, вођење родно сензитивне статистике у свим институцијама, организовање обука за руководиоце и запослене који раде на спровођењу акционих планова за родну равноправност. Реализоване су кампање које су утицале на повећање броја жена у сектору безбједности, самим тим и у мировним мисијама и операцијама, организоване су едукације запослених у правосуђу на тему родне равноправности, усвојени су интерни акциони планови за имплементацију циљева Резолуције СБУН 1325, медијски су се промовисале жене које су учествовале у мировним мисијама, као и оне које су дио традиционално „мушких послова“, предузимане су мјере на подизању нивоа свијести о родно заснованој дискриминацији, родно заснованом насиљу и насиљу над женама. Једна од значајних активности која се реализовала у посљедњој години спровођења овог програма, односи се на формирање Радног тима за умрежавање жена у сектору безбједности. Један дио активности које су поједини органи предузимали подразумијевао је и сарадњу са невладиним организацијама-наводе на сајту Скупштине.

Реализација ових активности допринијела је дјелимичном достизању стратешких циљева.

Одбор је размотрио и подржао и Извјештај о реализацији Акционог плана за спровођење Стратегије за цјеложивотно учење 2020 -2024. године у 2020. години, који је усвојила Влада Црне Горе.

-Већи дио активности дефинисаних  Акционим планом за 2020.годину, је реализовано у оквиру стратешких циљева: Унаприједити развој предузетничке компетенције на свим нивоима формалног образовања; Унаприједити реализацију предузетничког учења у оквиру неформалног образовања; Повећати ефикасност функционисања система предузетничког учења, што представља 83% испуњености укупно планираних активности-наводе они.

У оквиру тачке – Текућа питања, предсједница је информисала чланове/ице Одбора да је прихваћен амандман на Закон о измјенама и допунама закона о општем образовању, који се односи на руководеће функције у школама и учешћу жена у саставу школских одбора. Прихваћен је и амандман да у Предлогу закона о буџету од 2022. године стоји принцип родно одговорног буџетирања у оквиру свих буџетских јединица, а такође се очекује да се прихвати да се у текстуалном дијелу овогодишњег закона о буџету анализирају и препознају примјери родног одговорног буџетирања.

Сједници су присуствовле: Весна Мијовић, в.д. директорица Директората за управљање људским ресурсима, кадровска питања и статусна питања, Наташа Мијановић, шефица Одсјека за управљање људским ресурсима у Министарству одбране и Оливера Вукајловић, директорица Директората за унапређење конкурентности у Министарству  економског развоја, са сарадницом Анђелом Гајевић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 22:59