Janko Odović / - SASAMATIC, VLADA
22/06/2024 u 09:36 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Odović: Ispoštovaćemo svaku odluku suda vezano za rušenje Đukanovićeve kuće

Ministar prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine Janko Odović kazao je da će taj resor ispoštovati svaku odluku suda vezano za rušenje jedne od kuća bivšeg predsjednika države Mila Đukanovića na porodičnom imanju u Kočanima.

On je rekao da nije upoznat sa odlukom da se jedna od kuća na porodičnom imanju Đukanovića sruši, te da u ministarstvu nije donijeto bilo kakvo rješenje.

- Te kuće su predmet sudskog postupka. Ministarstvu su apsolutno vezane ruke sve do momenta dok sud ne kaže da li postoji ili ne mogućnost da se legalizuje i ja neću ići protiv odluka suda - istakao je Odović u emisiji „Perspektiva“ RTNK.

Đukanoviću bi da ruše јednu kuću, o drugoј ponovo odlučuјu

Komentarišući Odluku Vlade o usvajanju izmjena i dopuna Prostorno urbanističkog plana (PUP) Opštine  Nikšić donesenu na sjednici Vlade prošle sedmice, Odović je kazao da je to poprilično kvalitetan dokument koji će i te kako pospješiti dalji razvoj grada.

- Taj PUP je po rangu drugi, odmah nakon Prostornog plana  Crne Gore, tako da je zaista važan planski dokument. Trudili smo se da omogućimo da se svi projekti koji su značajni za razvoj Nikšića direktno iz PUP-a mogu sprovoditi, govorim o dolasku Lidla, Big Fashionu, Sunčanom gradu, Centru za obradu otpada, ali i mnogim drugim projektima. Mislim da smo došli do kvalitetnog rješenja koje će poštovati i prostorno urbanističke parametre, ali i da se počne sa transformacijom prostora Nikšića u moderan i ljudima prilagođen za život - istakao je Odović.

On je naveo da će se Big Fashion nalaziti na prostoru nekadašnjih radničkih naselja za potrebe Željezare, a lokacija je uz Ulicu Vuka Karadžića, prije Željezare.

- Što se tiče Lidla, on će biti izgrađen na nekadašnjoj parceli upravne zgrade Boksita, uz Bulevar 13. jul, gdje se planira razvoj više uslužnih djelatnosti. Što se tiče Centra za upravljanje otpadom, planiran je u krugu Željezare, a podrazumijeva reciklažu i završni tretman otpada kao i proces cirkularne ekonomije - rekao je Odović.

Govoreći o novoj trasi dijela saobraćajnice  Nikšić – Cetinje, kaže da je planirano da trasa ide preko lokaliteta Paprati, što se pokazalo kao funkcionalnije i ekonomičnije rješenje, ali će se svakako graditi priključak na dionicu magistrale Nikšić – Podgorica. Kada je riječ o dionici puta Nikšić – Čevo, ona će biti zadržana i rekonstruisana.

Odović je kazao da su sve smjernice za izdavanje UT uslova date u samom PUP-u. „Upravo ovaj dokument je dovoljan da bi se kasnije izdali UT uslovi direktno iz njega.“

- Ovim dokumentom smo starim i devastiranim prostorima našli novu namjenu i udahnuli im novi život, jer to je danas praktično centar Nikšića. Kada se izgradi Lidl to će biti novi mali centar toga kraja, od koga će početi novi razvoj. Big Fashion će tek da bude velika priča. Nadam se da će stara naselja, kao i sam  Nikšić, ponovo početi da liče na savremeni urbani centar Crne Gore - istakao je Odović. Dodaje da će novi projekti značiti i otvaranje novih radnih mjesta, „ali i kroz razne druge aktivnosti koje imamo u saradnji sa lokalnom samoupravom.“

Kada je riječ o Prostornom planu  Crne Gore do 2040. godine, kaže da je Javna rasprava trajala 90 dana i rezultovala je sjajnim sugestijama i primjedbama građana i stručne javnosti.

- Sada je u toku priprema izvještaja sa Javne rasprave koji će sve sugestije obraditi. Ovaj krovni dokument za razvoj  Crne Gore u narednih 15-tak godina trebalo bi da bude usvojen na Vladi do kraja trećeg kvartala, ali nadam se da ćemo već krajem septembra, početkom oktobra imati prvi nacrt koji će moći da ide na Vladu - naveo je Odović.

Govoreći o hidroelektrani Komarnica, kaže da su inputi od Ministarstva energetike i rudarstva bili da se ona zadržava i da će biti predmet dalje analize „i upravo je ona kapija za prelazak  Crne Gore na zelenu energiju“.

- Što se tiče hidroelektrane Boka ona takođe ostaje naznačena u planu kao potencijalno moguća, tu je prilično problematizovan uticaj na životnu sredinu, to je projekat koji je daleko od toga da bude realizovan u skorašnjem roku. Što se tiče Brajića, tu smo i neposredno bili uključeni u rješavanje problema koji je nastao sa mještanima. I hidroelektrana Kruševo je ostala u Prostornom planu  Crne Gore kao mogućnost o kojoj će se kasnije razmišljati -  naveo je Odović.

„Neće biti gradnje vojnog poligona na Sinjajevini“

Osvrnuvši se na priču o vojnom poligonu na Sinjajevini kazao je da su se ljudi koji su branili Sinjajevinu sjajno organizovali i uradili pravu stvar.

- U razgovoru sa premijerom Spajićem dobili su uvjeravanje da ovaj poligon neće biti na Sinjajevini. Nadam se da smo uspjeli da stavimo konkretno „ne“ na tu temu, po poslednjoj informaciji koju sam imao na Sinjajevini nije ucrtan vojni poligon - rekao je Odović.

Govoreći o rješenju za koridor brze saobraćajnice u primorskom regionu, kazao je da se rade mikropodešavanja same trase.

- Trasa je planirana u zaleđu, neće se dirati Boka Kotorska, već će se ići zaobilaznom trasom mimo Lepetana i Kamenara. Rješenje koje je najbliže realizaciji je ono koje će ići preko Luštice“, naveo je Odović.

Kada je riječ o novinama koje donosi Zakon o izgradnji objekata, kaže da će se predložiti da prijava gradnje bude ostavljena za objekte do 5.000 m2, a da se za sve objekte preko te visine možda vrati građevinska dozvola. Novina u nacrtu zakona je i da je tehnički pregled obavezan za sve objekte, osim za porodično stambene zgrade.

- Što se tiče privremenih objekata, tu stvari ostaju nepromijenjene, opštine su te koje će donositi planove privremenih objekata, a ministarstvo će na te planove davati saglasnost, odnosno Vlada. U zakon uvodimo i nove djelatnosti – ispitivanja i prethodna geološka istraživanja, to će obezbijediti sigurniju gradnju. Posle glavnog projekta imamo i upravljanje projektom, izradu i reviziju tehničke dokumentacije, građenje objekta, vršenje stručnog nadzora nad građenjem objekta i vršenje tehničkog pregleda“, naveo je Odović, dodajući da će u novi zakon biti utkana i mogućnost da licence budu oduzete, neke čak i trajno u slučaju većih povreda, a novčane kazne će se kretati od 5.000 do 40.000 eura.

„Legalizacija besplatna za kuće do 300 m2“

On je kazao da su se, kada je riječ o Zakonu o legalizaciji, odlučili za hrvatski model, koji podrazumijeva da će u roku od pet godina svi koji imaju bespravno sagrađeni objekat moći da podnesu zahtjev za legalizaciju, te da će samo neke velike omaške i greške biti razlog da se objekat ne legalizuje.

- Odlučili smo da postojećim porodičnim kućama koje su do 300 m2 legalizacija bude besplatna. Ono što se bude gradilo sada ili u narednom periodu svakako neće moći da bude predmet legalizacije. Nadam se da će biti legalizovan ogroman broj nelegalnih objekata, čime će se otvoriti mogućnost i da se uzimaju krediti - istakao je Odović.

Komentarišući nelegalnu gradnju na Žabljaku, kaže da je lokalnoj samoupravi pružio priliku.

- Ono što je novina je da smo na Žabljaku uveli kancelariju urbanističko-građevinske inspekcije, pa ćemo na taj način gledati da se što strožije kazne nelegalni graditelji“, rekao je Odović i apelovao na građane da ne grade na neplanski način.

„Sramno mali broj građevinskih inspektora“

On je ocijenio da je broj građevinskih inspektora „sramno mali“.

- Sledeći korak je kadrovski plan vlade, čime ćemo pokušati da taj broj povećamo za 15 do 20. Bitno je i kako svaki od njih obavlja svoj posao - zaključuje Odović.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
27. jun 2024 10:22