/ - фото: МУП
02/12/2021 u 15:16 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Одржана виртуелна вјежба командног мјеста

Виртуелна вјежба командног мјеста на тему реаговања у случају земљотреса у условима пандемије изазване КОВИД-19, одржала се данас.

-Вјежба се реализовала у оквиру пројекта ResponSEE, који финансира ЕУ у оквиру Механизма Уније за цивилну заштиту и на њој су учествовали представници из Републике Албаније, Босне и Херцеговине и Црне Горе, као и представници Европске комисије, УН организација и других међународних организација и Иницијативе за припремљеност и превенцију катастрофа у југоисточној Европи (DPPI SEE)- наводе у саопштењу.

Циљ овог пројекта је јачање приправности на катастрофе на Западном Балкану кроз повец́ање интероперабилности и унапређење заједничке регионалне и међународне сарадње у одговору на катастрофе, као и подршка Албанији и Босни и Херцеговини у придруживању Механизму Уније за цивилну заштиту.

На вјежби су се анализирале и разматрале процедуре у оперативно-комуникационим центрима за ванредне ситуације у Албанији, Босни и Херцеговини и Црној Гори од дешавања саме катастрофе до распоређивања тимова на терену, процедуре за тражење међународне помоц́и, транзитне процедуре и процедуре слања међународних тимова за помоћ, као и аспекти координације у случају катастрофе, у овом случају земљотреса. Такође, на вјежби се тестирала и комуникација и координација између оперативно-комуникационих центара за ванредне ситуације Албаније, Босне и Херцеговине и Црне Горе на регионалном и међународном нивоу.

- Представници Црне Горе на вјежби били су из Директората за заштиту и спашавање МУП-а, Управе прихода и царина, Црвеног крста Црне Горе, службе заштите и спашавања општина Будва и Бар- наводе у саопштењу.

Вјежба је показала веома висок ниво координације, комуникације и интероперабилности  на националном и регионалном нивоу између свих укључених актера, када је у питању спровођење процедура тражења, слања и примања међународне помоћи у случају земљотреса, који се десио за вријеме пандемије.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 17:44