Општа болница у Бијелом Пољу добила ПЦР апарат / - фото: Министарство здравља
18/02/2022 u 08:08 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Општа болница у Бијелом Пољу добила ПЦР апарат

Болница у Бијелом Пољу је један од примјера који позитивно свједочи о томе како, уз добру вољу и намјеру за кратко вријеме може много тога да се учини, оцијенила је Боровнић Бојовић

И Општа болница у Бијелом Пољу добила је своју ПЦР лабораторију - саопштено је из Министарства здравља, након Института за јавно здравље, Дома здравља Котор, Клиничког центра Црне Горе и Дома здравља Беране.

Министарка здравља Јелена Боровинић Бојовић је оцијенила да је бјелопољска болница, под руководством директора Кенана Еровића, од априла прошле године остварила задивљујуће резултате.

- Данас је пуштен у функцију ПЦР апарат којим ћемо додатно растеретити Институт за јавно здравље и то је само један од сервиса који су у међувремену за ово кратко вријеме успостављени у овој болници - истакла је Боровинић Бојовић.

Она је скренула пажњу на чињеницу да је, како је написано, "у кратком периоду болница реновирана и од руине доведена до установе која је за понос". 

Министарство здравља дало је сагласност за бројне специјализације и супспецијализације, а у међувремену је почео да ради и онколошки конзилијум.

- Болница у Бијелом Пољу је један од примјера који позитивно свједочи о томе како, уз добру вољу и намјеру за кратко вријеме може много тога да се учини - оцијенила је Боровнић Бојовић.

Еровић је рекао да су у претходном периоду имали безрезервну подршку Министарства здравља у вези са додјелом специјализација, набавком најсавременије опреме и са децентрализацијом здравственог система. 

- Од ове године ћемо имати специјалисте из ужих грана медицине које до сада никада нијесу постојале у Бијелом Пољу. Било је незамисливо да може постојати онколошки конзилијум ван Клинике за онкологију Клиничког центра Црне Горе. Прије 15 дана почео је да ради онколошки конзилијум у Бијелом Пољу захваљујући којем наши пацијенти сада не морају да путују до центра у Подгорици како би примили своју редовну терапију - истакао је Еровић. 

Навео је примјер да пацијент из Плава, којем је до сада требало четири до пет сати да дође до Подгорице због прегледа, сада све завршава у бјелопољској болници.

Капиталним буџетом за ову годину биће реновирано Интерно одјељење, и то, истиче, први пут послије 50 година, а предвиђена је и набавка магнетне резонанце.

- Савременим пројектом који ће бити реализован у току ове и наредне године, Интерно одјељење ће добити нови сјај какав заслужује. С друге стране, набавка магнетне резонанце је велики искорак у дијагностици - навео је Еровић.

Он је додао и да ће, захваљујући обезбијеђеној донацији, бити реновирано дјечије одјељење ОБ Бијело Поље.

Еровић је истакао и да су током посљедњих 10 мјесеци остварили велике уштеде. Дуг, који је износио милион еура, сведен је на око 250.000 еура. Као примјер, Еровић наводи смањење рачуна за медицински отпад који је мјесечно износио око 20.000 еура, а сада је око двије хиљаде, рачуни за воду смањени су са пет на двије и по хиљаде еура мјесечно, а рачуни за струју са 13.000 на мање од 6.000.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
06. maj 2024 14:09