Цетињски манастир / Фото: Mитрополија црногорско-приморска
14/09/2021 u 07:41 h
Milan SekulovićMilan Sekulović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Парламент Престонице данас расправља о иницијативи да се Цетињски манастир врати ЦПЦ

Балабан: Одлука не може имати правне последице; Станић: У манастиру да служе сви православци

Скупштина Престонице Цетиње данас ће разматрати "грађанску инициjативу" за враћање Цетињског манастира ЦПЦ. И док на једној страни, у Митрополији црногорско-приморској сматрају да Скупштина Престонице нема никаквог правног основа да располаже имовином која јој не припада, па тако ни имовином Цетињског манастира, на другој страни из Социјалдемократске партије наводе да манастир "треба вратити ЦПЦ" и да је њихова жеља да у њему служе све православне заjеднице без икакве дискриминациjе и без ограничења за било кога.

Протојереј Игор Балабан из Митрополије за "Дан" каже да "било каква скупштинска одлука по поднијетој `грађанској иницијативи` која би Цетињски манастир `додјељивала` било коме била би потпуно правно неутемељена и не би производила правно дејство".

image

Игор Балабан

Фото: Mитрополија црногорско-приморска

– Надамо се да ће се престонички одборници одговорно поставити према овоме питању и да неће дозволити да лична политичка и идеолошка увјерења и интереси превладају у односу на право и правду. Цетињски манастир није уписан на Престоницу. Ради се о опасној манипулацији. Престоница је само неуставно уписана као титулар права својине на градском-грађевинском земљишту у читавом ужем градском језгру Цетиња. Дакле, Престоница има својину над земљиштем и испод десетина и стотина парцела и објеката које су у својини других физичких и правних лица, а не само манастира. То и такво власништво Престонице, наглашавам само над земљиштем, уписано је 2005. године рјешењем цетињског катастра по одредбама Закона о градском грађевинском земљишту које су проглашене неуставним. То рјешење никад није достављено ни Цетињском манастиру, ни Митрополији, нити икоме другоме о чијој се имовини одлучивало. На њега није било могуће изјавити жалбу, с обзиром на то да Митрополија није била упозната да оно постоји. Замислите да се у правној држави одлучује о нечијим својинским правима, а да се том субјекту не омогући да учествује у поступку – истиче Балабан за "Дан".

Портпарол СДП-а Мирко Станић казао је да "Цетињски манастир ниjе само духовно, него и државно сjедиште црногорског нарада кроз наjмање четири виjека у коjима jе наjскупља риjеч за подловћенску Црну Гору била слобода".

image

Мирко Станић

-SDP

– Због тога ту слободу данас тражимо за све вjеруjуће људе. Па имаjу ваљда право и православни Црногорци да буду вjеруjући људи и да своjа вjерска осjећања остваруjу у свом Цетињском манастиру коjи су градили и бранили наши преци са своjом Црногорском православном црквом. Зато снажно подржавамо грађанску инициjативу о коjоj ће се изjаснити Скупштина Престонице. Наша jе жеља да се у Манастиру, након његовог враћања ЦПЦ, слободно врши вjерска служба за све православне заjеднице без икакве дискриминациjе и без икаквих ограничења за било кога. Тако ће он опет бити отворена кућа за све Цетињане, али и за све коjи наш град управо због Манастира посjећуjу. Цетињски манастир jе био, данас jе и за вазда ће бити црногорски jер извориште црногорске духовности мора опет бити мjесто љубави и окупљања, центар слоге и помирења у коjем ће поред Црногорске православне цркве своjе обреде служити и друге вjерске заjеднице коjе то буду захтиjевале. Само таквим приступом, његуjући различитости и толеранциjу, можемо градити боље и напредниjе друштво, а Цетињском манастиру, као центру црногорске државности и духовности вратити улогу коjу jе вjековима имао – казао је у изјави за "Дан" Станић.

У току два поступка пред Управом за катастар

Балабан подсјећа да је Управни суд, на основу образложеног захтјева Митрополије да се измијени неуставан и незаконити упис Манастира на Престоницу, у априлу прошле године пресудио да је потребно утврдити да ли постоје основи за понављање тог поступка бидући да рјешење никад није достављено Митрополији.

– Митрополија води два поступка пред Управом за катастар и државну имовину који још нијесу правноснажно окончани, те је то још један разлог због кога Престоница не би могла да располаже односном имовином– каже Балабан, додајући да власти Црне Горе, па ни комунистичка, никад нијесу спориле црквено власништво над Цетињским манастиром.

Правник и публициста Новак Аџић јуче је за РТЦГ казао да се залаже за то да цетињски парламент у законскоj процедури да Цетињски манастир на коришћење и употребу ЦПЦ. На другој страни, адвокат и члан правног савjета Митрополиjе, Драган Шоћ поручује да у конкретном случаjу не постоjе услови ни формално-правни ни процесно правни да се донесе било каква одлука коjа се тражи инициjативом, те ако се донесе неће произвести никаве правне последице. Заjеднички апелуjу на смиривање тензиjа.

Од градоначелника Цетиња Александра Кашћелана јуче нијесмо добили коментар јер није одговарао на наше позиве, као ни његове колеге из Демократске партије социјалиста.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

23. april 2024 10:22