/ - Фото: Управа за шуме
09/02/2022 u 16:36 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Пејовић: Шумарство и црногорске шуме се морају ослободити

Обзиром да активно раде на промоцији значаја заштите шума, Управа за шуме ће настојати да у наредном периоду пружи подршку њиховим пројектима

У свом кабинету ВД директора Управе за шуме,  Срђан Пејовић угостио предсједника НВО „Еуромост“ господина Алмера Мекића са својим сарадницима, на чију иницијативу је и организован радни састанак на тему заштите шума на сјеверу Црне Горе.

На састанку су детаљно разматрани бројни проблеми који оптерећују шумарски сектор, а који датирају из прошлости и размјењена су мишљења по питању њиховог рјешавања. У вези са тим, господин Мекић је истакао да цивилни сектор са сјевера Црне Горе даје пуну подршку господину Пејовићу и његовом досадашњем интензивном залагању и предузетим активностима у циљу заштите црногорских шума. У том смислу, НВО ће подржати Управу за шуме кроз опрему и инфраструктуру која се користи приликом заштите ријека, како би се на исти начин заштитиле и шуме.

ВД директора Управе за шуме, мр Срђан Пејовић истакао је да се шумарство и црногорске шуме морају ослободити и да се у томе мора дјеловати системски, кроз проактивну сарадњу свих надлежних институција, НВО и цивилног сектора и осталих релевантних субјеката. Најављена Стратегија развоја шумарства трасираће пут неопходне реорганизације шумарства, која ће примарно захтјевати измјене Закона о шумама, у чему треба очекивати значајан допринос цивилног сектора и НВО кроз јавне расправе. Он је похвалио досадашње активности и пројекте НВО „Еуромост“, а које имају немјерљив значај у борби за очување животне средине, а самим тим и у очувању црногорских шума. Обзиром да имамо заједнички циљ, а то је заштита црногорских шума, такве акције могу бити само од помоћи у борби против бесправних активности у шумарству због чега је потребно интензивирати сарадњу у наредном периоду.

Констатовано је да је неопходно указати јавности на значај очувања шумског богатства, а посебно указати младима колико је битно да се и они од најранијих дана баве са оваквим и сличним активностима. НВО „Еуромост“ која је основана 2010. године, данас има 284  младих чланова, који активно учествују у бројним пројектима о заштити животне средине, због чега су препознати и у региону.  Обзиром да активно раде на промоцији значаја заштите шума, Управа за шуме ће настојати да у наредном периоду пружи подршку њиховим пројектима, како би се промовисала и шумарска струка која је дефицитарна у Црној Гори.

На крају састанка, договорено је да се у наредим мјесецима на обострано задовољство заједнички организује Еко камп, на којем ће бити организовано више активности - од предавања на тему заштите шума, до акције пошумљавања, о чему ће јавност бити накнадно обавјештена. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. maj 2024 09:36