Са састанка / - фото: Министарство одбранее
24/09/2021 u 08:16 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Пешић-Норман: Црна Гора важан партнер Канаде и поуздан НАТО савезник

Пешић jе истакао да су одбрамбени односи Црне Горе и Канаде садржаjни и квалитетни, посебно нагласивши активности у оквиру модернизациjе Воjске Црне Горе и заjеднички допринос систему колективне безбjедности

Генерални директор Директората за политику одбране, генерал-маjор Раjко Пешић, састао се данас са амбасадором Канаде у Црноj Гори, Жилом Норманом, током његове прве посjете Министарству одбране.

Пешић jе истакао да су одбрамбени односи Црне Горе и Канаде садржаjни и квалитетни, посебно нагласивши активности у оквиру модернизациjе Воjске Црне Горе и заjеднички допринос систему колективне безбjедности. С тим у вези, Пешић jе истакао сарадњу са Канадском привредном корпорациjом – ЦЦЦ, коjа jе резултирала набавком 5 БЕЛЛ хеликоптера испоручених Црноj Гори у периоду од 2018. до 2021. године.

Како се наводи у саопштењу, ови хеликоптери се, поред основне намjене за реализациjу редовних задатака обуке у Ваздухопловству Воjске Црне Горе, користе и на задацима пружања подршке цивилним институциjама, у складу са трећом мисиjом Воjске. Упознао jе Амбасадора Нормана и са плановима за модернизациjу ВЦГ, посебно када су у питању Морнарица и Ваздухопловство ВЦГ.

Он jе поздравио заjедничко учешће у оквиру Оjачаног присуства на Истоку, еФП, унутар борбене групе у Летониjи, коjу предводи Канада, а у коjоj Црна Гора партиципира од децембра 2018. године, пружаjући континуиран допринос међународноj стабилности. Пешић jе, такође, изразио захвалност поводом донациjе коjу jе Амбасада Канаде опредиjелила за Црну Гору током 2020. године, у циљу борбе против пандемиjе Ковид-19.

Амбасадор Норман изразио jе задовољство посjетом Министарству одбране Црне Горе, истичући да jе Црна Гора важан партнер Канаде и поуздан НАТО савезник. Норман jе  похвалио значаjан допринос Црне Горе систему колективне безбjедности, нагласивши врло позитивно искуство из заjедничког ангажовања у оквиру еФП.  Казао jе да досадашња одбрамбена сарадња и успjешни заjеднички проjекти представљаjу снажан мотив за даље унапрjеђење сарадње, закључуно је у саопштењу.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 06:30