Са догађаја
08/10/2021 u 11:45 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Почела едукација ученика о примарној селекцији отпада

Радионице су потврдиле да најмлађи имају висок ниво свијести о значају животне средине, као и спремност да дају допринос заштити животне средине

У циљу подизања свијести грађана о значају селективног сакупљања отпада, односно одвајања отпада на мјесту настанка, у основним и средњим школама у Подгорици ,пету годину за редом и први пут у предшколским установама, почела је едукација ученика на тему „Отпад – ресурс који треба искористити “.

Пројекат едукације спроводи  Секретаријат за комуналне послове у сарадњи са фирмом “Медиx“ д.о.о. Подгорица која је од стране Главног града изабрана као партнер на овом пројекту и има лиценциран стручни кадар из области управљања отпадом.

Акценат едукације је усмјерен на примарну селекцију комуналног отпада, односно одвајање суве и мокре фракције комуналног отпада одмах на извору настанка, како би се што више  отпадног материјала (папир, метал, пластика, стакло) припремило за поновну употребу и рециклажу, односно да се  мање количине овог отпада одложе  на депонији, а што ће имати за циљ продужење  трајања саме депоније.

Едукативна предавања у току протекле недеље одржана су у ОШ “Октоих”, ОШ “Зарија Вујошевић”, ОШ “Милан Вукотић”, ОШ “Радојица Перовић”, ССШ “Спасоје Распоповић” и ОШ “Сутјеска”. На едукативним предавањима ученици  су упознати  са значајем примарне селекције комуналног отпада, поступцима рециклаже отпада, примарном и секундарном  селекцијом отпада,  употребом посуда за примарну селекцију отпада .

Радионице су потврдиле да најмлађи имају висок ниво свијести  о значају животне средине, као и спремност да дају допринос заштити животне средине.

Едукативна предавања  у Главном граду су планирана да се одрже у десет  школа у градској и приградској средини , пет школа са соског подручја као у пет предшколских установа .

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
17. maj 2024 08:10