подршка пензионерима / - фото: Милован Нововић
25/05/2022 u 16:38 h
Milovan NovovićMilovan Novović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Подгорички Одбор пружио подршку пензионерима са Сјевера

Прави повод јесу неиспуњена обећања о повећању пензија, али су разлози и мотиви много дубљи

Одбор за координацију активности пензионера Подгорице пружа снажну и неподијељену подршку пензионерима са сјевера државе, њиховим јасно исказаним ставовима и порукама поводом најављеног повећања пензија од 8,15 посто-каже се на саопштењу које је након јуче одржаног састанка потписао предсједник Мило Ђуровић.

- Придружујући се њиховим позиву да се масовно и организовано окупимо и изађемо на улице сматрамо да је ово прилика да пензионери, не само са сјевера него цијеле Црне Горе покажу своју снагу, јединство и спремност да се изборе за своја права на достојанствен живот у друству. Прави повод јесу неиспуњена обећања о повећању пензија, али су разлози и мотиви много дубљи. Пензионери као најбројнија социјална категорија су друштвено запостављени и маргинализовани. Кроз однос оних који доносе одлуке девалвиран је и потцијењен наш допринос друштву чијем смо укупном развоју својим часним и поштеним радом дали свој пуни допринос. О томе најбоље свједочи чињеница да пензионера, инвалида рада и лица у стању социјалних потреба нема у Програму Европа сад”, иако ове категорије чине бројку од око 130. хиљада.

Даље се додаје, ,,најављено повећање пензија не значи готово ништа, посебно ако се узме у обзир стални тренд раста цијена основних животних намирница.

-Сувишно је понављати оно што нам је свима добро познато а о чему говори статистика. Јер, много увјерљивије од статистике о стању у којем се налазе говоре сами пензионери. Имали смо прилику да чујемо из медија шта они мисле о свом материјалном положају, који се стално погоршава и доводи до саме ивице преживљавања и глади. И при томе нико од њих пред лицем јавности не изјави да му је добро, да је задовољан. А и како би кад је парче хљеба све тање и све посније. Некома је и то посталонедоступно. Због тога и у то име се позиву да се у што већем  броју окупимо 13. јуна у Бијелом пољу треба неизоставно одазвати, како би се сви појединачни гласови громко слили у један једини. То је прилика да покажемо да више не пристајемо да нам други на кашичицу мјере и одређују како да живимо. Покажимо сложно и јединствено спремност и одлучност да својом судбином сами управљамо. При томе не тражимо покровитеље ни у политичким партаијама нити од тзв. представника удружења пензионера како у општинама тако и на нивоу Савеза. Ово се рјешава између нас пензионера и доносиоца одлука оличеним у надлезним државним органима и институцијама система. Они су морално обавезни да компетентно, стручно и одговорно процјењују наше захтјеве и да на основу тога одлучују.

У саопштењу се наводи да је основни захтјев да сви у друштву равномјерно поднесу терет и посљедице кризног времена у којему се налазимо.

-На основу тог принципијелног али и дубоко хуманог става инсистираћемо да се нађу конкретна рјешења којим ће се системски и дугорочно рјешавати проблеми пензионера. То значи да ћемо се цјелином свог дјеловања окренути пензионерима и рјешавању њихових животних потреба: угроженом стандарду, најприје оних са најнижим примањима па осталима, здравственој заштити и сл. У томе ћемо бити сложни и јединствени, окренути једном општем, заједнићком циљу.

Различитости било које врсте нас не могу поколебати нити скренути са зацртаног правца.

Предстојеце окупљање у Бијелом Пољу јесте прилика коју не смијемо пропустити да искажемо све што нам лежи на срцу укључујући наш револт према пензионерској организацији у цјелини, која нам није ни у чему пружила подршку, чија руководства не воде рачуна чак ни у елементарном виду када су у питању пензионери. Мораће да нам кажу радимо ли ми нешто незаконито, неморално и нехумано. Јер, у удружењима пензионера у општинама више брину како што боље да искористите своје положаје за своје личне потребе него о интересима својих чланова. Поједина руководства иду толико далеко да злоупотербљавају и незаконито располажу са средствима чланарине, укључујући радње са обиљежјима кривичних ђела.

-Имајући све наведено у виду Координациони одбор се придружује позиву пензионера са сјевера да се из читаве Црне Горе окупимо дана 13. јуна у Бијелом Пољу да на одговоран и цивилизован начин јединствено и сложно станемо у одбрану достојанства пензионера и да се заустави наше даље пропадање изазвано понижавајућим материјалним положајем у који смо доведени. Из истих побуда и мотива позивамо пензионере Подгорице да се окупимо 13. јуна у Подгорици. О том скупу пензионери ће у о свим појединостима бити накнадно обавијештени.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
10. maj 2024 11:14