Полиција зауставља возила према Цетињу / - LAZAR RUZIC
06/09/2021 u 11:21 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Полицаjци радили у складу са законом прописаним надлежностима

Стиче се утисак да jе насиље над полициjом, како вербално, тако и физички постала наша свакодневица. Увреде, псовке, клетве, пљување и друго више не рачунамо као напад на нашу личност, рекли су из Синдиката.

Полицаjци коjи су обезбjеђивали скуп приликом устоличења митрополита црногорско-приморског Jоаникиjа, ниjесу радили ништа друго осим спровођења jавног реда и мира, у складу са законом прописаним надлежностима, казали су из Синдиката Управе полициjе.

Они су оциjенили да су полицаjци показали истраjност, коректност и велику професионалност приликом окупљања грађана, као и да су своjом професионалношћу сачували ред, мир и сигурност међу грађанима Црне Горе.

– Напади на полициjске службенике у одређеним ситуациjама, нажалост, ниjесу риjетки, поготово у ситуациjама када грађани изражаваjу неки вид протеста – рекли су из Синдиката.

Како су навели, дио jавности у таквим ситуациjама, оптужуjе полициjске службенике за прекорачење овлашћења, и често се чини да се службеници Управе полициjе увиjек налазе "између чекића и наковања”.

– Ако говоримо о положаjу полицаjаца у обављању послова у ванредним околностима, никада ниjе искључена могућност примjене законских овлашћења – казали су из Синдиката.

Према њиховим риjечима, полицаjци су управо тада на наjвећем испиту, jер су све очи упрте у њихово поступање, коjе се касниjе тумачи у jавности и код надлежних институциjа.

– Критике jавности често не представљаjу стварно стање неког догађаjа и ниjесу адекватне у односу на остварени професионални резултат полициjске организациjе – оциjенили су из Синдиката.

Они су казали да полицаjце не треба дискриминисати у односу на друге грађане и запослене, и тако их сврставати у грађане другог реда.

Живот и тjелесни интегритет полициjског службеника, истакли су из Синдиката, ниjе ништа мање важан од свих других чланова друштва.

Из Синдиката су поручили да jе црногорска полициjа увиjек професионално одговарала на сва безбjедносна питања и стратешке изазове.

– То jе њихова законска обавеза и тако ће бити и надаље – поручили су из Синдиката.

Они су подсjетили да су се приликом догађаjа на Цетињу десили спорадични напади на полициjу и да jе том приликом повриjеђен мањи броj полицаjаца, “срећом без тежих тjелесних повреда”.

– Стиче се утисак да jе насиље над полициjом, како вербално, тако и физички постала наша свакодневица. Увреде, псовке, клетве, пљување и друго више не рачунамо као напад на нашу личност – рекли су из Синдиката.

Они су казали да су на то навикли свакодневно, и да jе риjеч о “редовном следовању кад су окупљања или било коjи протести у питању”.

– Оно што се већ безброj пута понавља jе да су животи полициjских службеника у озбиљноj опасности”, додали су из Синдиката.

Они су наjоштриjе осудили нападе на полициjске службенике коjи су се десили предходних дана jер, како су казали, они представљаjу напад на наjвећу вриjедност сваког човjека - живот.

– Ови напади тим приjе имаjу jош већу тежину jер су уперени против особа коjе бране и чуваjу животе свих грађана – истакли су из Синдиката.

Како су казали, напади непосредно указуjу колико jе полициjски посао тежак, одговоран и опасан.

“Зато ћемо увиjек стати на страну наших колега и сваком од њих пружити адекватну помоћ, као што смо то до сада радили у другим случаjевима”, додали су из Синдиката.

Они су подсjетили да су у више наврата упозоравали да у постоjећим законским регулативима, не постоjи довољан степен заштите живота полициjског службеника.

Посебну тежину, како су навели, има непоштовање законских прописа када jе та заштита угрожена.

– Тражимо да се уведе већи степен заштите живота полициjског службеника, jер морамо jавности ставити до знања да ће полициjски службеник имати пуну заштиту у случаjевима када му jе угрожен живот и безбjедност, што ниjе био случаj до сада – казали су из Синдиката.

Они су позвали све државне органе да коначно направе одлучан корак у заштити полициjских службеника.

– Вjеруjемо да ово друштво има довољно разума, да не гази по себи ни људима око себе, већ да се нађе наjбоље рjешење поштовања како грађана тако и полицjских службеника –закључуjе се у саопштењу Синдиката.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 06:52