/ - Милена Поповић Самарџић фото: Принтскрин
28/07/2021 u 19:30 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
StoryEditor

Поповић Самарџић: Делта соj присутан, чекамо потврдан резултат тестова

Према њеним риjечима делта соj показуjе нешто већу отпорност према вакцинама у односу на остале соjеве

На консултативном саслушању о епидемиолошкоj ситуациjи пред Одбором за здравство, рад и социjално старање, епидемиолошкиња Института за jавно здравље (ИJЗ) Милена Поповић Самарџић казала jе да ИJЗ сматра да jе делта соj коронавируса већ присутан у Црноj Гори, те да чекаjу потврдан резултат тестова како би били сигурни у то.

Према њеним риjечима делта соj показуjе нешто већу отпорност према вакцинама у односу на остале соjеве.

– Због веће инфективности, оваj соj се лакше преноси од претходних соjева. Jедна особа може да зарази пет до осам других особа – истакла jе Поповић Самарџић.

Одговараjући на питања посланика на Одбору за здравство, епидемиолошкиња ИJЗ jе казала да на основу података праћења ваксинисаних примjећено да броj заражених међу вакцинисанима драстично пада 28 дана након друге дозе.

Додала jе да ће до краjа септембра у Црну Гору стићи jош 100.000 доза Фаjзер вакцина.

– Имуни одговор обично долази четири недеље након друге дозе. Имамо делта соj у Црноj Гори коjи показуjе отпорност према вакцинациjи. Ипак вакцинациjа пружа висок степен заштите од теже форме болести и фаталних исхода и то преко 90 одсто”, поручила jе Поповић Самарџић.

Симптоми коjе добиjу вакцинисане особе, како каже, биће на нивоу прехладе.

Истакла jе да jе регистровано 200 случаjева ковида 14 дана након друге дозе вакцине, те да се углавном ради о благоj клиничкоj слици.

Преминуле двиjе комплетно вакцинисане особе

Епидемиолошкиња ИJЗ-а jе казала да су Институту приjављена два смртна случаjа од послиjедица ковида, код особа коjе су биле потпуно вакцинисане.

– Нисмо слали лажне поруке да вакцинациjа пружа сто одсто заштите. Код неких група, као што су стариjи са слабиjим имунитетом, можемо очекивати да изостане имуни одговор као у ова два случаjа – казала jе Поповић Самарджић.

Како подсjећа, од 9600 позитивних у периоду од априла до jуна само два одсто вакцинисано.

Она jе казала и да се 770 особа заразило између прве и друге дозе.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community

Izdvojeno

18. septembar 2021 22:53