Анка Вукчевић / - Иван Петровић Ипе
02/10/2021 u 09:13 h
Dejan BogojevićDejan Bogojević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Послодавци ће моћи да траже контролу боловања

Скупштински одбор подржао измјене Закона о обавезном здравственом осигурању. Посланик ДПС-а Јевто Ераковић је казао да је тренутно највећи проблем што установе немају основних антибиотика и љекова за лијечење заражених

Јуче су у Скупштини Црне Горе на Одбору за здравство, рад и социјално старање посланици подржали измјене Закона о обавезном здравственом осигурању којим се послодавцима даје могућност да, уколико процијене, могу иницирати провјеру оправданости издавања боловања. Државни секретар у Министарству здравља Анка Вукићевић истакла је да је циљ да се Законом о обавезном здравственом осигурању унаприједе одређена права осигураних лица која се финансирају из обавезног осигурања, као и да се повећа ефикасност његове примјене.

– Прописује се још један дјелотворан механизам контроле који се тиче утврђивања привремене спријечености за рад, доспјелост и застарјелост накнада из области здравственог осигурања. Новина је и да се осигураним лицима обезбјеђују љекови за лијечење ријетких болести и наставак терапије прописане током лијечења осигураног лица у иностранству упућеног на лијечење у складу са процедуром, а који се не налазе на основној и доплатној листи љекова. Такође, омогућава се накнада трошкова у пуном износу за набавку љекова са основне листе у апотекама са којима Фонд није закључио уговор, или медицинско-техничких помагала са листе које се прописује са листе ако се не могу обезбиједити код давалаца услуга. Предлогом закона се прописује да ако постоји сумња да изабрани тим или доктор у складу са процедуром није утврдио привремену спријечност за рад, Фонд може на захтјев послодавца или по службеној дужности покренути поступак за провјеру боловања у року од 30 дана. Уколико је боловање утврдила надлежна Љекарска комисија, послодавац може поднијети захтјев министарству за покретање поступка за провјеру основа привремну спријченост за рад. За сваку провјеру боловања формира се посебна комисија коју чине доктори медицине рада и специјалисти одређених области у зависности од болести и повреде – истиче Вукићевићева.

Посланик Социјалдемократа Борис Мугоша се запитао да ако послодавац тражи преиспитивање нечијег боловања, ко сноси трошкове за рад те комисије. Вукићевићева је одговорила да ће трошкове рада комисије сносити тај који тражи контролу оправданости издавања боловања.

– Што се тиче усклађивања закона са законом о заједници особа истог пола, усклађено је више чланова за породице особа истог пола – казала је Вукићевићева.

Саслушаће Спајића

Предсједник одбора Срђан Павићевић је казао да је саслушање министра финансија Милојка Спајића заказано 22. октобра на тему "Актуелна ситуациjа у области социjалне политике". Павићевић је додао да у септембру нијесу могли организовти сједницу одбора.

– У случају консултативних саслушања, поштовани ће морати 24 часа да јави да ли ће присуствовати сједници – каже Павићевић.

Мугоша је казао да министар Спајић два мјесеца није био у могућности да дође на саслушање.

– Договорили смо да у септембру министар Спајић дође на саслушање, али су нам сада рекли да ће оно бити у октобру – рекао је Мугоша.

Посланик ДПС-а Иван Митровић казао је да се крши пословник јер се дозвољава да представници извршне власти не долазе на саслушање.

Посланик ДПС-а Јевто Ераковић је рекао да је тренутно највећи проблем што установе немају основних антибиотика и љекова за лијечење заражених.

– Било би нам веома важно да добијемо информаицју и да ли та институција има дуговања према добављачима. Колико се касни са уплатама за медикаменте јер брзо долазимо у ситуцију да нећемо имати могућност да обезбиједимо основно лијечење? Што се тиче терапије коју користе обољели који су лијечени ван државе, дужни смо да им обезбиједимо рефундацију. Морамо бити посебно обазриви према контроли боловања. Послодавац да тражи супервизију љекарских комисија, како би се сачували права пацијената и интегритет доктора – истакао је Ераковић.

Он је казао да тек за годину можемо да остваримо колективни имунитет јер тек сад имамо 35 одсто комплетно вакцинисаних.

– Након кршења мјера и уништавања вакцина, сада смо у ситуацији да још немамо заштићено становништво. Ситуација је катастрофална, људи умиру, ми смо црна тачка Европе – каже Ераковић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
04. maj 2024 18:46