Potpisivanje ugovora / - SASAMATIC
30/12/2021 u 11:16 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Потписан Грански колективни уговор за повећање зарада у здравству

Од 1. јануара медицинском кадру зараде ће бити веће од 30 до 40 одсто, а немедицинском између 13 и 26 одсто

Министарка здравља Јелена Боровинић Бојовић и представници репрезентативних синдиката здравства потписали су данас Грански колективни уговор за повећање зарада у здравству.

Од 1. јануара медицинском кадру зараде ће бити веће од 30 до 40 одсто, а немедицинском између 13 и 26 одсто.

Боровинић Бојовић је, како је саопштено из Министарства здравља, казала да потписивањем Гранског колективног уговора са репрезентативним синдикатима здравства исупуњавају оно што су обећали прије годину.

Она је нагласила да се први пут дешава да Влада иницира повећање плата у здравству, смањује неједнакост зарада, па највећи раст остварују запослени са нижим коефицијентима, а најмањи директори здравствених установа.

- Ово је још једна потврда да смо истрајали и били озбиљни у намјери да уважимо напоре и пожртвовање свих запослених у здравству, који су живот опредијелили бризи о ономе што нам је свима најважније, а здравље то свакако јесте - навела је Боровинић Бојовић.

Она је рекла да је то доказ да Влада и Министарство здравља воде одговорну политику према запосленима у здравственом сyстем.

- Кроз повећање зарада желимо да утичемо на побољшање стандарда запослених у здравственом систему и враћања угледа професији која је деценијама била занемаривана - истакла је Боровинић Бојовић.

Она је подсјетила да је започет процес улагања у опремање здравствених установа и набавку савремене медицинске опреме, како би услови рада свих здравствених радника били приближни европском нивоу, а услуге које пружају, како је навела, заиста је таква.

Предсједница Самосталног синдиката здравства Љиљана Кривокапић истакла је да је ово значајно повећање зарада потврда да Влада веома размишља о сектору здравства, као интелектуалној елити једног друштва.

Предсједник Синдиката запослених у здравству, Небојша Радоњић, похвалио је огромно повећења плата запослених у здравственом сектору.

Он је нагласио да ће се у наредном периоду залагати да се у већој мјери немедицински кадар у дијелу зарада изједначи са медицинским.

- Иако сам задовољан са повећањем које је велико, морамо учинити све да сви људи који раде у здравственом сектору буду такође задовољни - поручио је Радоњић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
09. maj 2024 11:23