Протест мајки испред зграде Владе / фото: Срђа Бољевић
20/06/2021 u 14:59 h
Milan SekulovićMilan Sekulović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Правници упозоравају: Без усвајања закона за мајке нема накнада

Посланик ДФ-а Славен Радуновић у изјави за наше новине наводи да они нису заувијек напустили парламент, те да доношење закона којим би се накнаде мајкама вратиле зависи од договора парламентарне већине

Накнаде по основу рођења троје и више дјеце нијесу враћене, већ су за ту намјену само обезбијеђена средства у буџету, а да би се новац исплаћивао корисницама потребно је усвојити нови закон или измијенити постојећи Закон о социјалној и дјечјој заштити, указују саговорници "Дана". Усвајање новог или измјене постојећег закона неизвјесни су јер Демократски фронт, који је условљавао усвајање буџета амандманом којим би се обезбиједило 25 милиона за накнаде мајкама, бојкотује рад Скупштине. Представницима Владе таj амандман у овом тренутку био је неприхватљив, али су пристали на њега под притиском ДФ-а.

Правник Будислав Минић каже да ДФ чини све да се конфронтира Влади, али и коалиционим партнерима. Одбили су и рефинансирање кинеског кредита па ће Црна Гора ускоро морати да плати 29 милиона, а тај новац се могао задржати и можда баш преусмјерити за мајке. Он истиче да у политичким окршајима и манипулацијама страдају грађани, а у конкретном мајке доводе у заблуду да су им накнаде враћене.

image
Будислав Минић

– Опет имамо манипулацију са мајкама као и код усвајања закона када је ДПС са Бошњачком странком изманипулисао те жене дајући то право што ширем кругу њих, а потом им укинуо то право унесрећивши хиљаде породица, гдје су неке жене давале и отказе да би добиле надокнаду. Сада је саиграч ДПС-а други, а то је ДФ који пласира наратив да су вратили накнаде мајкама, а нијесу већ је то само стављено као ставка у буџету, а да би мајке заиста добиле надокнаду мора се усвојити нови закон. Како да се усвоји када су они напустили парламент тјерајући инат Влади и коалиционим партнерима, а преко леђа грађана – упозорио је у изјави за наше новине Минић.

Правник Ђорђе Блажић истиче да вербална манипулација постоји, јер усвајање закона о враћању надокнада и обезбјеђењу средстава нијесу иста ствар. Он истиче да је битна ствар колико је новца усвојено и да ли ће законско рјешење које треба да се усвоји примјењивати ретроактивно.

image
Ђорђе Блажић

– Ми сад можемо само да гатамо шта ће се десити у овој лавини политичких превирања и нестабилности које имамо. Буџетски средства могу да се предвиде, али без усвајања закона конкретно нема накнада – указује Блажић.

Он објашњава да је битно обезбјеђење средстава и то је добар први корак ка рјешавању проблема.

– Ипак, ми имамо једну језичку манипулацују да су накнаде враћене, а нису, јер нема закона за то. Политичари воле театралност – упозорава Блажић.

О дискриминацији се могу писати научни радови

Правници Минић и Блажић сматрају да се са евентуалним враћањем надокнада мајкама може очекивати поново прича о дискриминацији, јер тешко да све жене могу бити обухваћене. Минић каже да је то реална прича и да ће се сигурно ако једна група жена добије надокнаду друга жалити и довољно је да се поднесе једна иницијатива Уставном суду да се све опет обори.

– Поред дискриминације, ту је и други проблем, финансијска ситуација. Не постоји гори моменат у финансијском смислу за додатно оптерећење за буџет од кризе у којој смо – оцјењује Минић.

Блажић истиче да подржава надокнаде за мајке, али да аргумент дискриминације сигурно можемо очекивати ако се изостави нека група жена. Поручује да се о дискриминацији у конккретном случају могу радити научни радови.

Посланик ДФ-а Славен Радуновић у изјави за наше новине наводи да они нису заувијек напустили парламент, те да доношење закона којим би се накнаде мајкама вратиле зависи од договора парламентарне већине. Каже да све зависи од свих актера и да вјерује да се договор може постићи, а ако се не постигне, зна се шта иде.
– Држава не може овако да функционише, треба да сједнемо и договоримо се око свега, а то зависи од свих нас у парламентарној већини – сматра Радуновић.

Представница мајки Жељка Савковић каже да је обезбјеђивање 25 милиона за накнаде буђење правде и очекује од политичких представника да се договоре и раде у интересу грађана.

– С обзиром на то да треба да се донесе посебан закон коjим ће бити регулисан повраћаj стеченог права, коjи jе неуставно одузет од 22.051 маjке, очекуjемо да ће се што приjе сjести да се уради закон да би и маjке што приjе оствариле стечено право и почеле да примаjу накнаде. Маjке очекуjу да скупштинска владаjућа већина почне да се понаша у складу са своjим овлашћењима. Правници и економисти из редова владаjуће већине, пошто су већ усвоjили амандман, што хитниjе треба да сjедну за сто и ураде закон коjим би се исправила неправда начињена маjкама, очекује Савковић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 18:00