Припадници ВЦГ (архива) / -фото: Министарство одбране
06/10/2021 u 07:59 h
Milica Krgović, Milan SekulovićMilica Krgović, Milan Sekulović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Предсједник Синдиката ВЦГ упозорава: Социјални дијалог стао, нова власт без резултата

У Министарству одбране кажу да је просjечна старост лица у служби у Воjсци 38,79 година, те да је наjповољниjа старосна структура воjника по уговору и износи 28 година, док је старосна структура код цивилних лица 47,29 година

У Министарству одбране и Војсци Црне Горе запослено је око 1.000 лица, а преко 70 одсто припадника ВЦГ нема ријешено стамбено питање. Дан Војске Црне Горе обиљежава се сјутра, а в.д. предсједника Синдиката одбране и Војске (СОВЦГ) Горан Драгишић упозорава да не постоjе разлози за славље.

– Без икаквих помака jе прошла безмало година од избора нове власти, а ниjесу риjешена питања на коjима СОВЦГ инсистира и инсистираће и даље, а то jе повратак у службу jедног броjа бивших воjника по уговору коjима ниjе продужена служба искључиво због присуства националне, вjерске, политичке и антисиндикалне дискриминациjе, што jе уосталом потврдио и надлежни суд. За ове дjевоjке и момке министарка одбране мора да уради све да их врати у службу, истакао је Драгишић.

Каже да су посебно биле тешке последње двиjе године приjе формирања нове власти, које су биле испуњене броjним неправдама и дискриминациjом многих припадника Воjске, а посебно чланова СОВЦГ.

– И управо овакво понашање и однос већег броjа официра jесте питање прошлости, али и питање садашњости и будућности, посебно из разлога што су исти ти официри и даље на веома одговорним положаjима, и умjесто њихове дисциплинске и кривичне одговорности, свjедоци смо да и даље своjим односом и самим постоjањем на тим положаjима, наносе штету укупно и дугорочно ВЦГ, али и остављаjу утисак да значаjне промjене jош нема, каже Драгишић.

Додаје да је социо-економски положаj припадника ВЦГ додатно урушен претходних година, као уосталом и већини запослених грађана.

– Видљива jе свима ескалациjа циjена основних животних намирница и услуга, коjу ниjе пратио адекватан пораст зарада. Припадницима Воjске Црне Горе од стицања независности само је 2016. године повећана зарада, и то након тешких преговора СОВЦГ са Министарством одбране. Стамбена задруга, коjа jе имала за циљ да на квалитетан начин рjешава стамбена питања запослених у ВЦГ, у потпуности је изиграла ту сврху и ниjе на том пољу фактички риjешено ништа. Посебан проблем представља однос министарства према структури цивилних лица у Воjсци Црне Горе коjи мање-више извршаваjу воjне задатке. Њихов положаj jе катастрофалан и хитно се мора наћи рjешење за поправљање истог, поручује Драгишић.
До наредног празника Драгишић каже да очекуjе оздрављење свеукупних односа у Воjсци Црне Горе, те да имају повjерење у министарку одбране Оливеру Ињац и начелника Генералштаба Момира Ђуровића.

– Очекуjемо успостављање социjалног диjалога. Врло је важно ако не и наjважниjе за многе припаднике ВЦГ повећање зарада, коjе ћемо управо ових дана поставити министарки одбране, уз надање да ће разговори на ову тему бити реализовани током октобра – истакао је Драгишић.

Одговарајући на питања "Дана" поводом Дана ВЦГ, у Министарству одбране кажу да су примања припадника ВЦГ уређена уредбом о зарадама лица у служби у ВЦГ.

– Министарство и Генералштаб Воjске континуирано су усмjерени на креирање и унапређење услова за раст животног стандарда припадника Воjске. Примjера ради, у циљу даљег унапређења стандарда припадника Воjске и доношења оптималног модела расподjеле зарада и накнада, у току jе компаративна анализа, како би се примjеном наjбољих пракси унаприjедила уредба о зарадама лица у служби у ВЦГ. Од формирања Министарства одбране до сада, у поступцима по четири огласа за рjешавање стамбених потреба, коjа су расписана у 2008, 2009, 2010. и 2012. години, додиjељено jе 246 станова у складу са правилником, наводе у овом ресору.

Додају да се ВЦГ налази у процесу модернизациjе у оквиру чега се опремање воjске врши у складу са циљевима способности и са додиjељеним мисиjама и задацима коjе војска извршава.

– У последњих неколико година евидентно jе да jе акценат био на Ваздухопловству и декларисаним пjешадиjским jединицама уз опремање и других мањих састава. У наредном периоду се настављаjу започети процеси опремања и очекуjе реализациjа проjеката кроз набавке и донациjе, у циљу опремања Морнарице, кажу у војном ресору.

Објашњавају да је просjечна старост лица у служби у Воjсци 38,79 година, те да је наjповољниjа старосна структура воjника по уговору и износи 28 година, док старосна структура код цивилних лица износи 47,29 година.

Неповољна структура кадра

Из Министарства одбране за "Дан" су казали да је одлуком Владе о организациjско-формациjскоj структури (у даљем тексту ОФС) и величини Воjске предвиђено 2.368 формациjских мјеста, те да тренутна попуна износи 1.940 лица.
– Неповољна jе структура кадра у смислу односа официри/подофицири/воjници по уговору. Важећом ОФС Воjске побољшан је однос у односу на претходну формациjу, чиме се приближавамо стратешки зацртаном циљу. Поред тога, неповољна jе и структура официрских чинова, тj. однос нижих чинова (потпоручник – капетан) и виших чинова (потпуковник – пуковник) у складу са смjерницама и организационом структуром осталих НАТО чланица, објашњавају у војном ресору.

Говорећи поводом Дана Војске, члан скупштинског Одбора за безбједност и одбрану Владан Раичевић (ДФ) каже да је Црна Гора због свог геостратешког положаjа препозната као важан чинилац НАТО-а, што jе досадашњим чланством потврдила. Данас jе, како каже, препозната као jош поузданиjи, а то потврђуjу наjвећи званичници наjвећег воjног савеза.

– Наша држава, са малим капацитетима у броjчаном смислу, сразмjерним своj териториjи, пружа значаjну и завидну подршку кроз своj стручни кадар, коjи кроз разне воjне мисиjе широм свиjета то доказуjе. На путу ка jош квалитетниjоj оспособљености, црногорска воjска има пуно да побољша, почев од сигурниjе заштите таjних података и свега онога што приjе тога слиjеди, а то jе боља опремљеност када jе риjеч о техничким капацитетима, као и осталом воjничком опремом. Послиjе промjене вишедецениjског режима, под чиjом су влашћу биле заробљене све институциjе система, а коjе су коришћене за рачун jедне политичке партиjе, држава коначно гради jедну широку демократску платформу, гдjе jе, између осталог, положаj воjске видно препознатљив, а огледа се кроз њену службу у корист државе и свих њених грађана – рекао је у изјави за "Дан" Раичевић.

Од посланика ДПС-а јуче нијесмо успјели добити коментар поводом Дана Војске, а покушали смо да ступимо у контакт са Мевлудином Нухоџићем и Данијелом Живковићем. На позиве није одговарао ни посланик ДФ-а и предсједник Одбора за безбједност Милан Кнежевић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
06. maj 2024 18:39