Војска Црне Горе (илустрација) / -гов.ме
07/11/2021 u 08:00 h
Milica KrgovićMilica Krgović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Припадници Војске ЦГ траже правду на суду: Против војног ресора поднијете 53 тужбе због неисплаћених накнада за прековремени рад

Припадници ВЦГ у значаjноj мjери су оштећени, када су у питању износи зарада као и додаци на зараде, упозорио је предсједник Синдиката Горан Драгишић

Током ове године против Министарства одбране подниjете су 53 тужбе, коjе се односе на неисплаћену накнаду за рад дужи од пуног радног времена, рад ноћу и за дане државних и вjерских празника, за различите временске периоде, потврђено је "Дану" у војном ресору. У министарству кажу да у подниjетим тужбама ниjе наведен као правни основ накнада за дежурство, нити ниске дневнице.

Просjечна зарада у Воjсци Црне Горе, односно за официре, износе 835,34, подофицире 579,75, воjнике по уговору 462,19 и цивилна лица у служби у Воjсци 414,21 еуро. Наводе да је укупна просjечна зарада у ВЦГ 554,53 еура.

– Министарство одбране ће наставити да ради на унапређењу радних услова и социjалне сигурности лица у служби у Воjсци, као и на побољшању професионалних стандарда за усавршавање и напредовање – тврде у војном ресору.

С друге стране, предсједник Синдиката одбране и војске (СОВЦГ) Горан Драгишић казао је да jе кроз циjели претходни период заступао став да су припадници Воjске Црне Горе у значаjноj мjери оштећени, када су у питању износи зарада као и додаци на зараде, наjкраће речено.
– Указивали смо на оваj проблем претходним менаџментима МО, а са таквом праксом ћемо наставити и у наредном периоду. И поред наших упорних покушаjа да у комуникациjи са наjодговорниjима у МО риjешимо одређена дуговања према припадницима ВЦГ, за шта имамо као доказ и низ захтjева, наилазили смо углавном на зид и ћутање, или чак рекли би, бесмислено одбиjање очигледних захтjева. Епилог оваквог односа jе jасан, и запослени у ВЦГ су били принуђени да се судским путем обрате држави, што jе резултирало енормно великим судским трошковима, за шта ми из СОВЦГ као искључивог и jединог кривца означавамо државу, односно Заштитника имовинско-правних односа. Да jе та институциjа сходно правноj науци, темељно и ваљано сагледала тужбене захтjеве, штета по државу би била избjегнута – оцијенио је у изјави за "Дан" Драгишић.

Додаје да немају податке о броjу тужби припадника Воjске Црне Горе, али имају сазнања да их има по разним основама.

– И овим путем свакако апелуjемо превасходно на МО да веома озбиљно приступи овом проблему, да озбиљно размотри све захтjеве већ након првог сазнања о покретању поступака, те да на правнозаснованоj одлуци утиче на умањење трошкова по државни буџет. Имамо свакако сазнања да су у поступцима коjи се воде захтеви и за прековремени и ноћни рад, рад у даним државних празника, погрешан обрачун валутног курса, или међу новиjим и захтjеви због неусклађености подзаконских аката у ВЦГ са Законом о зарадама у jавном сектору – наглашава Драгишић.

Наставиће се лош ефекат по буџет

Драгишић додаје да СОВЦГ и даље остаjе при захтjеву да у сагледавање свих могућих проблема ове природе буде активно укључен у циљу проналажења рjешења на обострано задовољство – и запосленог и државе.

– Али, уколико држава и заштитник игноришу ове захтjеве, наставиће се веома лош економски ефекат по буџет, али и даља деградациjа кредибилитета МО. Свему овоме се може стати у краj уколико сви заинтересовани за рjешавање нагомиланих проблема сjедну и у конструктивним разговорима изнађу рjешење. Паушалне констатациjе да су тужбени захтjеви неосновани, у раниjим годинама показали су се веома штетним, и нагласићу, без ичиjе до сада утврђене и процесуиране персоналне одговорности лица из МО и лица из институциjе Заштитника имовинско-правних односа. За даљи напредак у рjешавању ових проблема jе и те како потребно недвосмислено утврдити и ту одговорност – закључује он.

Одговарајући на питање зашто се дежурства не рачунају као прековремени рад као у здравству, у Министарству одбране кажу да дежурство у Воjсци Црне Горе нема карактер прековременог рада.

– Наиме, Законом о раду прописано jе да прековремени рад представља рад дужи од уговореног радног времена, коjи настаjе у случаjу изненадног повећања обима посла, као и у случаjу више силе и у другим изузетним случаjевима. Правилима службе Воjске Црне Горе прописано jе да се дежурство у Воjсци организуjе ради обезбjеђења непрекидног командовања у Воjсци и траjе, начелно, 24 часа, објашњавају у војном ресору.

Додају да је висина накнада (укључуjући и дневнице коjе се запосленима у Министарству одбране и припадницима ВЦГ обрачунаваjу) прописана Правилником о накнадама трошкова лица у служби у Воjсци Црне Горе.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
30. april 2024 15:11