/ фото: МУП
06/10/2021 u 14:46 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Пронађена авио-бомба: Због упаљача било ризично помјерање

Након уклањања упаљача и бустера, исти су уништени контролисаном експлозијом у непосредној близини мјеста проналаска, саопштено је из МУП-а

Директорат за заштиту и спашавање МУП-а је преко ОКЦ 112 обавијештен да су радници кинеске фирме CRBC који су ангажовани на уређењу корита ријеке Таре, за потребе изградње аутопута, пронашли авио-бомбу GP 1.000-lb Mk-1 (тежине 1.000 либри - 453 кг, која има експлозивно пуњење од 378 либри - 172 кг).

image
фото: МУП

- Теренски дио ове веома комплексне операције трајао је четири радна дана (изузимање мјера и осталих података за идентификацију, израда заклона за заштиту околине у случају неконтролисане експлозије, припреме на одвијању упаљача, уклањање упаљача и бустера и њихово уништавање, као и транспорт авио бомбе). Службеници Директората за заштиту и спашавање - Дирекције за оперативне послове успјешно су 4. октобра 2021. године извршили   уклањање упаљача и бустера (појачника). Напомињемо да је због стања у коме се налазио упаљач било веома ризично помјерати авио бомбу, те се из тог разлога морало приступити разоружавању бомбе на лицу мјеста. Након уклањања упаљача и бустера, исти су уништени контролисаном експлозијом у непосредној близини мјеста проналаска. Бомба је након вађења упаљача транспортована на привремено складиштење- саопштено је из МУП-а.

image
фото: МУП

Активност уклањања упаљача и вађења бустера из авио бомбе су непосредно реализовали службеници одсјека за НУС Владан Бурић и Милован Јоксимовић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

12. maj 2024 16:07