Школа “Саво Пејановић” / -Главни град
29/03/2022 u 09:00 h
Dejan BogojevićDejan Bogojević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Радница ОШ „Саво Пејановић“ тражи да је посланици заштите од директора

Шест мјесеци сам трпјела мобинг, медицинска документација показује да сам под великим стресом због послодавца, каже запослена П.В.

Запослена у ОШ "Саво Пејановић" у Подгорици П.В. предала је иницијативу скупштинском Одбору за просвјету, науку, културу и спорт у којој тражи да испитају поступање в.д. директора Зорана Ђукића због наводног мобинга и сексуалног узнемиравања на радном мјесту. П.В. је за "Дан" истакла да се након подношења пријаве полицији против в.д. директора води прекршајни поступак. Она тражи од надлежних да јој обезбиједе заштиту и да престане малтретирање над њом. П.В. ради у школи као хигијеничарка.

Ђукић јуче није хтио да коментарише пријаву запослене, само је кратко казао да ће надлежни органи истражити шта се догодило.

– Шест мјесеци сам трпјела мобинг, медицинска документација показује да сам под великим стресом због послодавца. Стално ме је позивао на приватни телефон, па сам морала да мијењам смјену како бих избјегла сусрет са њим. Дана 24. марта подниjела сам Скупштини Црне Горе инициjативу са комплетном документациjом, а у вези са мобингом и сексуалним узнемиравањем од стране в.д. директора. Инициjативу сам упутила Одбору за просвjету на даље одлучивање и поступање. На то сам се одлучила јер надлежно министарство још није ништа педузело да ме заштити. Напомињем да jе директор два пута постављен за в.д. директора, иако ниjе испуњавао услове тражене конкурсом, тј. постављен jе противзаконито од стране министарке Весне Братић што jе и решењем утврдила Просвjетна инспекциjа дана 24.1.2022.године. Контролу је извршила инспекторка Горана Шабан и рјешење је достављено министарки и в д. директора као и мени. На краjу, желим да истакнем да се он и даље налази на мjесту директора школе, а против њега jе покренут поступак у Суду за прекршаjе Подгорица. Очекујем да ће Одбор за просвјету провјерити сву документацију и донијети одлуку која би довела до потпуне истине у овом случају. Због великог стреса и притиска љекари су ми савјетовали да не одлазим на посао – каже П.В.

Не испуњава услове

Вукчевићева наводи да сходно члану 78 Општег закона о образовању и васпитању кандидат за директора у основноj школи, између осталог, мора да испуњава услове за наставника обавезног или изборног предмета.

– Ако се узме у обзир оно што jе наведено у правилнику и закону, jасно jе закључити да машински инжењер не може да изводи наставу у основноj школи, што значи да не може бити именован за директора такве установе – каже Вукчевићева.

Она наводи да је пријаву поднијела и Омбудсману, тако да чека и њихову реакцију.

– Министарство још није поступило по рјешењу просвјетне инспекције. Желим да се закон поштује и да се спријечи овакво поступање и шиканирање једне раднице – каже П.В.

Из Министарства просвјете "Дану" су саопштили да немају информацију да је против в.д. директора поднијета пријава за мобинг,

– Директор школе може да буде наставник коjи предаjе неки од обавезних предмета. У конкретном случаjу г. Ђукић може да предаjе Информатику коjа jе обавезни предмет. Међутим, новим измjенама закона коjе jе иницирала посланица Бранка Бошњак сада директор може бити и наставник коjи предаjе изборни предмет – наводе из министарства.

Потпредсjедница Синдиката просвjете Црне Горе Станка Вукчевић истакла је да Ђукић не може да предаjе у школи и да за то не испуњава услове на основу правилника о области (профилу) образовања наставника предметне наставе у основноj школи.

– У правилнику jасно пише да наставу из информатике са техником може да изводи дипломирани математичар (студиjски програм математика и рачунарске науке), наставник технике и информатике, технике, информатике, математике и информатике, дипл. информатичар и дипл. инг. електротехнике – навела је Вукчевићева.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 14:28