Саво Рашовић и Ненад Ракочевић / - Портал Дан, колаж
31/01/2022 u 11:27 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Рашовић и Ракочевић: Беговићеве одлуке Управна инспекција оцијенила незаконитим

У обавјештењу Управне инспекције упућеном службеницима Управе за спорт и младе наводи се да в.д. директора Марко Беговић предметне одлуке није донио у складу са Законом о државним службеницима и намјештеницима

Поводом намјере в.д. директора Управе за спорт и младе Марка Беговића да новим Правилником о систематизацији радних мјеста елиминише 40 одсто запослених, испред Синдиката Управе за спорт и младе и Синдиката управе и правосуђа предсједници Саво Рашовић и Ненад Ракочевић истичу да су синдикати успјели да докажу да је први покушај в.д. директора да по казни дио службеника, међу којима су и двије труднице, упути на рад у Министарство просвјете, науке, културе и спорта под изговором повећаног обима посла у том органу, био незаконит јер то сада потврђује и налаз управне инспекције који је упућен службеницима прије пар дана, наводи се у саопштењу ове двије синдикалне организације.

- Наводимо објективност и професионалност рада управне инспекције у поменутом случају, који је за сваку похвалу, а који је и био и мотив више да се настави борба за елементарна права запослених, а то је право на рад и достојанствен рад, поводом намјере за упућивањем у други орган, као и код покушаја отпуштања скоро половине запослених кажу Рашовић и Ракочевић.

У обавјештењу Управне инспекције упућеном службеницима Управе за спорт и младе наводи се да в.д. директора Марко Беговић предметне одлуке није донио у складу са Законом о државним службеницима и намјештеницима, као и да службеници нијесу позвани да се изјасне о околностима због којих су упућени у други државни орган, али и да одлука не садржи ни упутство о правној заштити.

Нова систематизација у Управи за спорт и младе неће проћи

- Још једном јавно истичемо нелогичност потеза Беговића, гдје у једном тренутку прима у свој орган запослене који су упућени из ресорног министарства Весне Братић, што значи да постоји потреба за радним мјестима, а у другом тренутку сматра да има вишка запослених - наводе челници синдиката.

Рашовић и Ракочевић оцјењују да нова систематизација у Управи за спорт и младе неће проћи и вјерују да се неће дозволити да правни егзибиционизам Беговића руши кредибилитет овог органа, јер се одлучује о судбинама дугогодишњих службеника Управе.

- Посебно је забрињавајућа оцјена да одлука о „упућивању“ у други орган државног службеника коју је донио Марко Беговић, по оцјенама Управне инспекције, ни не постоји у Закону о државним службеницима и намјештеницима.

Из наведеног се јасно закључује да је Беговић желио да кроз правној пракси непозната акта, на силу, невјешто и уз грубо кршење Закона о државним службеницима и намјештеницима, елиминише дио службеника овог органа, али у том науму није успио. Усљед оваквих грубих примјера нелогичних грешака, поставља се питање компетенција и стручности овог старјешине органа - наводе предсједници синдикалних организација.

Послије неуспјелог првог покушаја, Беговић је, истичу, посегнуо и за другим покушајем кроз укидање 40 одсто радних мјеста. Подсјећају на примјере двије труднице, а из руководства Управе за спорт и младе је наведено да су поједини запослени сами себе дисквалификовали јер су пошли на боловање, што такође не познају позитивни законски прописи.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 16:58