Fond za zdravstveno osiguranje / Arhiva
16/07/2024 u 07:37 h
Natalija MrdakNatalija Mrdak
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Sa našom knjižicom hitna medicinska pomoć u 19 država

Osiguranici Fonda za zdravstveno osiguranje Crne Gore (FZO CG), imaјu pravo na besplatnu hitnu medicinsku pomoć u 19 država Evrope, uključuјući i Tursku, tokom privatnih boravaka u inostranstvu.

Osiguranici Fonda za zdravstveno osiguranje Crne Gore (FZO CG), imaјu pravo na besplatnu hitnu medicinsku pomoć u 19 država Evrope, uključuјući i Tursku, tokom privatnih boravaka u inostranstvu. Iz Fonda su kazali za "Dan" da to pravo ostvaruјu na osnovu bilateralnih sporazuma o sociјalnom osiguranju sa: Srbiјom, Sloveniјom, Bosnom i Hercegovinom, Hrvatskom, Sјevernom Makedoniјom, Austriјom, Njemačkom, Češkom, Mađarskom, Holandiјom, Belgiјom, Luksemburgom, Italiјom, Turskom, Bugarskom, Slovačkom, Velikom Britaniјom, Sјevrnom Isrkom i Poljskom.

Osiguranici uz zahtev prilažu potvrdu izabranog doktora o zdravstvenom stanju. Prvostepena ljekarska komisija Fonda, na osnovu zdravstvenog stanja osiguranika, procjenjuje mogućnost izdavanja obrasca.

Iz Fonda poјašnjavaјu da se prije odlaska u Ujedinjeno Kraljevstvo ili Republiku Poljsku, osiguranicima FZOCG izdaje potvrda da su osiguranici FZO CG, dok se za ostale navedene države ugovornice primjenjuju dvojezični obrasci.

– U skladu sa zakonskim odredbama, osigurano lice koje iz privatnih razloga boravi u državi sa kojom je zaključen međunarodni ugovor o socijalnom osiguranju, ima pravo na hitnu medicinsku pomoć, ukoliko se utvrdi da pružena hitna medicinska pomoć nije mogla da se odloži do povratka u Crnu Goru i ukoliko se utvrdi da u inostranstvo nije otputovalo u cilju liječenja. Za određene kategorije osiguranika (penzioneri, upućeni radnici, službenici diplomatsko-konzularnih predstvaništava) u slučaju prebivališta, odnosno boravišta u državi ugovornici, utvrđen je puni obim zdravstvene zaštite (za određeni broj država sa kojima je u primjeni bilateralni sporazum). Na sajtu FZOCG nalazi se informacija o dokumentciji koju je potrebno priložiti prilikom podnošenja zahtjeva za izdavanje dvojezičnog obrasca ili potvrde o osiguranju – kažu iz FZO.

Refundiranje troškova samo uz dokaze i pred komisijom

Na pitanje da li Fond refundira troškove za mignu medicinsku pomoć u državama sa kojima nema potpisane sporazume, oni kažu da u tom slučaju "osiguranici imaju mogućnost da podnesu zahtjev za refundaciju troškova pružanja hitne zdravstvene zaštite o čemu odlučuje nadležna komisija Fonda, koja cijeni hitnost i opravdanost zahtjeva".

– Osiguranici uz zahtjev prilažu medicinsku i finansijsku dokumentaciju – ističu iz Fonda.

Oni obјašnjavaјu da јe procedura takva da "prije odlaska u inostranstvo, osiguranici podnose zahtev nadležnoj područnoj jedinici Fonda (prema mjestu prebivališta) za izdavanje odgovarajućeg obrasca u svrhu boravka u inostranstvu".

– Uz zahtјev prilažu potvrdu izabranog doktora o zdravstvenom stanju. Prvostepena ljekarska komisija Fonda, na osnovu zdravstvenog stanja osiguranika, procjenjuje mogućnost izdavanja obrasca. Ukoliko osiguranik, prije odlaska u neku od država ugovornica, nije obezbijedio potrebni obrazac, a prilikom privremenog boravka u toj državi se ukaže potreba za pružanjem medicinske pomoći, razmatra se opravdanost naknadnog izdavanja obrasca – navode iz Fonda.

Paciјenti plaćaјu put do KCCG i kad doktor u njihovom gradu nema opremu za pregled

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
05. septembar 2024 19:11