Damir Šehović / Evropski savez
15/10/2024 u 14:12 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Šehović: Na popisu sačuvan građanski koncept države, nema pobjednika i poraženih

Predsjednik Socijaldemokrata i član Evropskog saveza kazao je da pokušaji promjene identitetske slike Crne Gore kroz vještački etnički inženjering definitivno nijesu uspjeli. On je kazao da je na popisu sačuvan građanski koncept države i da nema pobjednika i poraženih.

- Nakon što nije prihvaćen naš, kao i predlog civilnog društva, da se, po uzoru na veliki broj demokratskih država, osjetljivi podaci o etničkoj pripadnosti, vjeroispovijesti i jeziku ne prikupljaju popisom u periodu izražene društvene nestabilnosti, kako bi se ovaj statistički proces zaštitio od pretvaranja u političko pitanje, očigledno je da namjerna politizacija popisa od strane nemalog broja političkih subjekata vlasti ipak nije dala očekivani rezultat. Naprotiv - kazao je Šehović.

On je istakao da pokušaji promjene identitetske slike Crne Gore kroz vještački etnički inženjering definitivno nijesu uspjeli.

- Propala je agenda dijela aktuelne vlasti da etnofederalizuje Crnu Goru, koristeći očekivane rezultate popisa kao povod za takav scenario. Građani Crne Gore pokazali su zrelost i otpornost, jer nijesu podlegli pritiscima, koordiniranoj kampanji koja je vođena u Crnoj Gori i van nje, ali i brojnim obećanjima raznih pogodnosti od strane pojedinih poznatih regionalnih centara moći u zamjenu za poželjno izjašnjavanje o pomenutim osjetljivim pitanjima. Naprotiv, Crna Gora je odbacila sve manipulativne namjere i ostala dosljedna svojim građanskim vrijednostima - navodi čelnik SD.

(VIDEO) Crnogoraca 41,12 odsto, Srba 32,93, srpskim jezikom govori 43,18 odsto stanovništva

Takođe je istakao važnu ulogu civilnog društva i nacionalnih savjeta, koji su svojim značajnim angažmanom, zajedno s opozicijom, stali u zaštitu nacionalnih interesa, za razliku od brojnih drugih društvenih činilaca koji su učinili sve da se popis održi u tenzičnom ambijentu.

- Rezultati pokazuju da je Crna Gora, uprkos nemalim izazovima s kojima se posljednjih godina suočava, ipak prilično otporna multietnička i građanska država, spremna da se suoči s brojnim izazovima i da sačuva vrijednosti koje čine osnovu njenog društva.

Jasno je da zbog neznatnih pomjeranja evidentiranih na popisu, nema pobjednika i poraženih. To što je, uprkos svemu, pobijedio građanski koncept, ne znači da je bilo ko izgubio. Jedino zajedno možemo graditi napredno evropsko društvo, što jeste opredjeljenje ogromne većine naših građana - naveo je Šehović u saopštenju.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
15. oktobar 2024 14:13