/ Зграда Министарства просвјете - Архива
08/06/2021 u 14:59 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Синдикат просвјете позвао министарство на наставак социjалног диjалога

Уколико не будемо имали социjални диjалог између министарства и синдиката и на таj начин поштовали закон, онда ћемо морати поштовати судске пресуде и протесте испред ове зграде, поручио jе Савовић

Синдикат просвjете (СПЦГ) позвао jе Министарство просвjете, науке, културе и спорта на наставак социjалног диjалога, jер ће, у супротном, како су казали, право просвjетних радника бранити на законит начин и свим синдикалним средствима и методама, поручено је на конференциjи за новинаре коjу су организовали представници синдиката испред министарства.

В.д. предсjедника СПЦГ Славка Бошковић казала jе да jе синдикат у претходна три мjесеца званично три пута послао захтjев за наставак социjалног диjалога и да ниjесу добили одговор, нити термин за састанак.

image
Славка Бошковић - фото: Ђорђе Цмиљанић

„СПЦГ се увиjек снажно одупирао свим елементима политизациjе и искључиво своjе дjеловање усмjеравао на побољшање социjално-економског статуса запослених у просвjети“, поручила jе Бошковић.

Оциjенила је да jе потребно наставити социjални диjалог на начин коjи jе препознат у jавности, „европским моделом, уз присуство максималне транспарентности и међусобног уважавања”.

„Просвjетни радници у Црноj Гори мораjу бити уважени, циjењени и поштовани“, поручила jе Бошковић.

Члан Главног одбора синдиката Слободан Савовић казао jе да jе СПЦГ упутио проглас „За достоjанство просвjетног позива” Министарству просвjете, науке, културе и спорта.

image
Слободан Савовић - Архива

Савовић jе казао да поново позиваjу Министарство да поштуjе закон, jер закон jедино познаjе социjални диjалог.

„Уколико не будемо имали социjални диjалог између Министарства и Синдиката и на таj начин поштовали закон, онда ћемо морати поштовати судске пресуде и протесте испред ове зграде”, поручио jе Савовић.

Савовић jе обjаснио да социjални диjалог подразумиjева да се на законит начин обрачуна зарада часова преко норме у овоj школскоj години, праведно коришћење права на годишњи одмор колегама коjи раде на одређено вриjеме до 30. jуна, поштовање Гранског колективног уговора (ГКУ) за област просвjете у свим тачкама и квалитетна припрема нове наставне године.

Савовић jе казао да поштовање ГКУ-а подразумиjева да се испоштуjе и члан 5, да се, наjкасниjе до 15. jуна одржи састанак Министарства, Синдиката и директора васпитно образовних установа, на коjем ће се извршити расподjела часова и радних мjеста са листе запослених за чиjим jе радом престала потреба.

Потпредсjедник Синдиката Никола Кнежевић казао jе да шест мjесеци чекаjу позив да разговараjу о проблемима у образовању.

"Званичан позив за разговор ниjесмо добили послиjе три позива и више званичних захтjева. Комуникациjа и састанци на персоналном нивоу са поjединим општинским одборима и поjединцима чланова синдиката ниjесу званични састанци", додао jе Кнежевић.

Он jе казао да jе одржавање социjалног мира и стабилности заjеднички циљ, коjи се постиже сарадњом Синдиката, послодаваца и владе и додао jе да су спремни на компромис.

"Подсjећамо министарку Братић да jе Синдикат просвjете jединствена организациjа коjу чини преко 90 одсто запослених у предшколским установама, основним и средњим школама и да jе оваj Синдикат наjвећи у држави", рекао jе Кнежевић.

Он jе навео да Синдикат има своjе руководство, извршни и Главни одбор и да све одлуке доноси уз помоћ тих органа.

Потпредсjедница Синдиката Станка Вукчевић казала jе да Министарство на Синдикат треба да гледа као на партнера и да наставници, и њихове потребе, мораjу бити схваћене.

Члан Главног одбора Радомир Божовић истакао jе да jе удвостучен броj часова коjе наставници одржаваjу од почетка пандемиjе изазване корона вирусом, а за коjе ниjесу добили надокнаде.

Божовић jе казао да су се обратили и Агенциjи за мирно рjешавање спорова, како би убрзали приjедлог за надокнаду норме.

На питање новинара да ли jе Синдикат одредио неки рок и шта ће урадити у случаjу да тог рока Министарство не одговори, Савовић jе рекао да jе у питању живи процес коjи не трпи рокове.

Савовић jе поручио да jе Синдикат отворен за сарадњу, али да та сарадња не значи предаjу и ћутање.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 01:07