Београдска патријаршија / - СПЦ
12/09/2021 u 07:42 h
Mili PrelevićMili Prelević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
StoryEditor

Синод СПЦ о Темељном уговору са Црном Гором 23. септембра?

- Очекује се да на сједници Синода буде разматран и извјештај стручне комисије коју је формирао патријарх Порфирије која се бавила предлогом Темељног уговора - сазнаје портал Дана

Сједница Синода српске православне цркве, на којој ће се, између осталог, говорити и о Темељном уговору који СПЦ и Црна Гора треба да потпишу, требало би да се одржи 23. септембра, сазнаје портал Дана из извора из Патријаршије.

Очекује се да на сједници Синода буде разматран и извјештај стручне комисије коју је формирао патријарх Порфирије која се бавила предлогом Темељног уговора.

Ријеч је о тексту уговора у који је Влада Црне Горе унијела велики број измјена у односу на текст који су обје стране заједнички утврдиле, усагласиле и договориле да потпишу 27. маја у Патријаршији у Београду.

Патријарх Порфирије је, раније, обавијестио премијера Здравка Кривокапића да је предложене измјене упутио одређеној стручној комисији која ће их размотрити по окончању сезоне годишњих одмора, а стручно мишљење ће дати Синод, који у складу са Уставом СПЦ има посљедњу ријеч по овом питању.

Кривокапић је раније рекао да је Темељни уговор са Српском православном црквом технички-правно завршен и предат Патријаршији, а Влада Црне Горе спремна је да га потпише и да он очекује одговор.

- Ми смо урадили све што је до нас и сада је то све до Патријаршије и његове светости патријарха да прихвати тај уговор и ако треба негдје да се коригује и да се тај темељни уговор што прије потпише. Ја не желим да прејудуцирам вријеме, а вријеме је најбоље када се двије стране договоре - рекао је тада Кривокапић.

Митрополит црногорско-приморски Јоаникије рекао је, недавно, данас да ће врло брзо доћи до потписивања Темељног уговора између Српске православне цркве и Владе Црне Горе.

- То је ушло у процедуру, радиће се на томе. Постоји добра воља са обје стране да се Темељни уговор потпише. То је близу неког решења, ради се о прецизнијем формулисању, да се боље утемељи. Биће врло брзо”, рекао је митрополит Јоаникије.

Говорећи о мјесту гдје ће уговор бити потписан, митрополит је казао да је то ствар договора Синода СПЦ и црногорске владе, а да ће он бити сагласан гдје год се одлучи да се уговор потпише.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community

Izdvojeno

27. novembar 2021 16:36