/ фото: Влада ЦГ
11/06/2021 u 14:25 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Сједница Савјета за права дјетета: Абазовић уступио мјесто, дјеца предсједавала

Желио сам да предсједавајуће мјесто Савјета заузму дјеца и да тиме симболично покажемо нашу жељу да они буду равноправан друштвени чинила, навео је Абазовић

Потпредсједник Владе Црне Горе Дритан Абазовић одржао је конститутивна сједница Савјета за права дјетета и тим поводом саопштио да је Савјет за права дјетета, као један од приоритета у раду Владе, формиран је са циљем заштите права и креирања услова за квалитетан развој дјеце. На позив потпредсједника Владе Абазовића, на првој сједници Савјета, гост је био и петогодишњи дјечак, Андреј Ашанин.

image
фото: Влада ЦГ

- Желио сам да предсједавајуће мјесто Савјета заузму дјеца и да тиме симболично покажемо нашу жељу да они буду равноправан друштвени чинила- навео јеАбазовић.

Представница Мреже златних савјетника Омбудсмана, Лана Јовановић, је навела да се данас остварује оно што су биле њене жеље када је прије три године постала Златна савјетница. Истакла је да дјеца не разумију планове већ да разумију оно што се дешава у тренутку и да је управо овај догађај значајан у том смислу.

image
фото: Влада ЦГ

- Савјет за права дјетета, формиран на иницијативу потпредсједника Владе, бавиће се, између осталог, координацијом заштите и унапрјеђењем права дјетета у областима социјалне и дјечје заштите, здравствене заштите, васпитања, образовања и другим областима од значаја за заштиту права и интереса дјетета, посебно у периоду раног развоја и адолесценције. Савјет ће се бавити унапређењем међуресорног и мултидисциплинарног приступа у промоцији, превенцији и заштити права дјетета- саопштено је из Владе.

image
фото: Влада ЦГ

Чланови Савјета су и министар правде, људских и мањинских права Владимир Лепоставић, министар финансија и социјалног старања Милојко Спајић, министарка здравља Јелена Боровинић-Бојовић, министар унутрашњих послова Сергеј Секуловић, министар вањских послова Ђорђе Радуловић, министарка јавне управе, дигиталног друштва и медија Тамара Срзентић, министарка просвјете, науке, културе и спорта Весна Братић, заштитник људских права и слобода Црне Горе Синиша Бјековић, представница Секретаријата за законодавство Славица Бајић, директор Завода за социјалну и дјечју заштиту Драго Спајић, док су као пуноправни чланови Савјета испред НВО Удружење родитеља дјеце са тешкоћама у развоју и НВО Дјеца Црне Горе, Милисав Кораћ и Сабра Децевић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 10:54