/ Фото: Википедија
15/02/2022 u 15:19 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Сјетимо се на Сретење и војводе Марка Миљановог

Велики војвода Марко је говорио да јунак никад не смије да стане на пут човјеку

Велики кучки војвода Марко Миљанов Поповић преминуо је на данашњи дан у Херцег Новом 1901. године.

Марко Миљанов је био и књижевник. У младости је био перјаник код кнеза Црне Горе Данила I Петровића. Војводске ознаке му је дао црногорски књаз Никола I Петровић. Након ослобођења Подгорице (1878) Марко Миљанов је био градоначелник.

Марко се тек у 50. години описменио, а своју је позну књижевну дјелатност сматрао животним задатком. Оставио је иза себе неколико дјела, попут радова "Племе Кучи" и "Живот и обичаји Арбанаса", али његово је најважније и најпознатије дјело "Примјери чојства и јунаштва".

Сахрањен је на Медуну, гдје је касније отворен Меморијални музеј. 

На Сретење је о Марку Миљановом говорио и отац Предраг Шћепановић након литургије у Храму Христовог Васкрсења у Подгорици. 

image
FOTO: SABORNI HRAM HRISTOVOG VASKRSENJA, JUTJUB

- Велики је војвода Марко говорио да јунак човјеку коња води и да јунак никад не смије да стане на пут човјеку. Он је у тренутку свог упокојења рекао да као Куч умире срећан, али као Србин несрећан јер још не бјеше дошло ослобођење. Док се физички не ослободимо не можемо се ни духовно ослободити и дoк се духовно не ослободимо нећемо имати ни мисао о физичком ослобођењу. - поручио је протојереј Шћепановић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 17:23