Снус у праху / -Википедиа
23/11/2021 u 13:10 h
Dejan BogojevićDejan Bogojević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Снус у Црној Гори ушмркују и ђаци, дјелује као кокаин или хероин

Од овог дуванског праха могу се jавити инфекциjе и ране у устима, инфекциjе грла, jезика, крварење из носне дупље, проблеми са кардиоваскуларним системом, упозорава др Агима Љаљевић

Из НВО ЦАЗАС тврде да подаци са терена показују да је снус, дувански производ у праху, који на централни нервни систем дјелује као психоактивна супстанца и оставља далекосежне последице по здравље, заступљен и међу ученицима у Црној Гори. Снус се продаје у бројним малопродајним објектима, а из ЦАЗАС-а су позвали надлежне да кроз законске механизме омогуће боље механизме контроле и надзора и да се образовне власти укључе у едукацију младих о штетности овог праха. Како тврде НВО активисти, ученици у средњим, неријетко и у основним школама, снус као и било коју цигарету могу лако купити у бројним продавницама и на трафикама, по циjени од 6 до 10 еура, у зависности од врсте. Из Удружења Родитељи су такође упозорили да закон коjи jе на снази код нас снус препознаjе као дио групе "нови дувански производи", али нема детаља о контроли његове употребе и могућим последицама по здравље. Иначе, ово удружење је у неколико наврата упозоравало на доступност и штетност овог праха.

Програм менаџерка у ЦАЗАС-у Сања Шишовић казала је за "Дан" да подаци са терена показују на веома велику заступљеност снуса међу младима и то нарочито средњошколцима.

– Чињеница jе да jе снус веома jефтин и доступан и да се углавном рекламира као нови дувански производ коjи ниjе штетан. Тиме се млади људи, али и сви остали доводе у заблуду. Наиме, снус спада у групу нових дуванских производа коjи ниjесу довољно законски регулисани, недостаjу механизми контроле и ефикасног надзора због чега се и оставља простор за његову промоциjу и веома лаку доступност. Овај производ jе иначе забрањен у свим земљама ЕУ, осим у Шведској, али се упркос томе он промовише као производ коjим се успjешно одвикава од пушења, али и као нешто што jе здравиjа опциjа за конзумациjу никотина и те заблуде морамо прекинути. Конзумациjом снуса, иако она не подразумиjева сагориjевање дувана, може се приjе свега изазвати зависност а потом и броjне друге последице коjе су штетне по здравље. Истраживања указуjу на то да трогодишњом употребом снуса може доћи до малигних промjена у усноj дупљи, ларинсу, желуцу и другим органима. Дакле, његова употреба не само да ниjе безбjедна већ напротив – штетна jе и има дуготраjне последице. Због свега овога је неопходно да се образовни систем у већоj мjери укључи у едукациjу младих о овом питању као и да се унаприjеди законски оквир како би се омогућили бољи механизми контроле и надзора. Снус ниjе нова супстанца, већ jе само у скориjе вриjеме достигла популарност у Црноj Гори коjа jе уско везана са забранама конзумациjе дувана у затвореним просториjама. Оног момента када су уведена ограничења, снус jе нашао своj пут на тржишту и веома jе брзо постао популаран jер jе уjедно и jефтин – каже Шишовићева.

Може и да се жваће

Љаљевић је казала да постоjе двиjе опциjе за коришћење и то – сува (прах коjи се ушмркава) и влажна (смjеса коjи се савиjа у лопту и поставља у уста између десни и усне и жваће се).

– Том приликом се у никотин из производа ослобађа у организам, чиме ствара очекивани доживљаj. Због своjе релативно ниске циjене, младима jе лако да набаве снус. Осим циjене, за популаризациjу употребе снуса одговорни су и утицаjи окружења, коjи су снажни, те jе због потреба младих да се докажу у друштву, све распрострањениjа употреба наведених средстава – казала jе Љаљевићева.

Директорица Центра за промоцију здравља у Институту за јавно здравље Агима Љаљевић, и "Дану" као и неким другим медијима раније је изнијела податке о штетности снуса по здравље, али није саопштила да ли је Центар на чијем је челу предузео иницијативу према надлежним државним институцијама. Она је казала да су јој се из Удружења Родитељи раније обраћали због све чешће употребе овог производа.

– Досадашња истраживања доказала су да коришћењем снуса ефекат никотина на централни нервни систем остваруjе дjеловање као и приликом коришћења психоактивних супстанци какве су хероин или кокаин (ствара еуфориjу, будност, убрзава пулс, угрожава функциjе виталних органа…). Такође, потврђено jе да се, као и у тим случаjевима, врло брзо развиjа зависност од ове супстанце. Осим тога, код младих употреба ових производа представља увод за употребу других психоактивних супстанци, такозваних тешких дрога – упозорава Љаљевићева.

Она истиче да корисници снуса могу да имаjу и врло опасне компликациjе по здравље, као што су проблеми са зубима, што може резултирати губитком зуба и потпорног апарата.

– Могу се jавити инфекциjе и ране у устима, инфекциjе грла, jезика, крварење из носне дупље, проблеми са кардиоваскуларним системом (поремећаj рада срца, чак може довести и до смрти), поjаве малигних болести у носноj и усноj шупљини, ждриjелу и другим органима. Као што му и име каже, оваj дувански производ се снифа, односно прах се уноси назално, мада постоjе и друге методе коришћења сличних дуванских производа – истиче Љаљевићева.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. maj 2024 17:27