Драган Шоћ / - DS
06/09/2021 u 21:10 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Шоћ: Свјетовне власти не могу да одлучују о устоличењу

Зато, како закључује Шоћ, не би требало купити политичке поене у ситуацијама у којима се унапријед зна ко ће изгубити. Устав је јасан, а свака намјера да се тумачи на различите начине не може бити случајна

Уочи устоличења митроплоита Јоаникија, могли смо чути различите информације, које су се односиле на могућност одгађања тог вјерског обреда, јавља ТВЦГ преноси портал РТЦГ.

Ту одлуку су, међутим, једино могли да донесу митроплит Јоаникије и патријарх Порфирије, поручује адвокат и члан Правног савјета митрополије Драган Шоћ. Притисака је вјероватно, било али је од њих, како каже Соћ, јачи Устав.

Након устоличења митрополита Јоаникија на Цетињу, први човјек Владе Здравко Кривокапић саопштио је да о другачијем сценарију нијесу ни размишљали.

-Одлагање чина устоличења митрополита Црногорско приморског Српске православне цркве Јоаникија није била опција ни у једном тренутку-саопштио је Кривокапић на Твитеру.

Предсједник Србије Александар Вучић, тврдио је другачије.

-Био је план да се одложи устоличење. Добро што је Влада Црне Горе промијенила своју одлуку током ноћи-казао је Вучић.

Да је један од планова био забрана устоличења потврдили су јуче,а данас поновили лидери ДФ-а. Кривокапић их, је кажу звао уочи устоличења, а потом су се састали, како би им рекао да је у току државни удар.

-Врло смо му јасно саопштили и колега Кнежевић и ја да закон мора да важи подјенако за све и да мора да се омогући устоличење-казао је из ДФ Андрија Мандић.

-Оно што је важно да се каже јесте да је предсједник Владе упознао колегу Мандића и Кнежевића негдје послије 1 сат да он није у стању да обезбиједи организовање устоличења- казао је из Покрета за промјене, Небојша Медојевић.

А да ли је, и каквих је притисака било уочи устоличења, адвокат и члан Правног савјета митрополије црногорско приморке Драган Шоћ не зна. И да је их је, каже било, зна ко је једини имао право да одлучује о устоличењу.

-Оно што сам ја пажљиво пратио јесте шта о томе кажу људи који одлучују, а то су патријатх Порфирије и митрополит Јоаникије. Ниједног момента ниједан од њх двојице нити да ће се промијентити мјесто, нити да ће се промијенти вријеме увођења у трон митрополита Јоаникија-истакао је Шоћ.

Свјетовне власти не могу да одлучују гдје ће бити устоличен вјерски поглавар, зато Шоћ каже да је све што се дешавало мимо црквених великодостојника нецивилизацијски и неуставно.

-Кад је у питању тај чин он не може да буде забрањен. Јер се ради о вјерској радњи, оно је уставом зајамчено, оно се дешава у затвореном простору и то није јавни скуп. Ја се у Бога надам да ће коначно овај народ схватити да они који му се представљају екслузивни бранитељи црногорска и државе или српства и њеног идентитета и цркве нијесу то за шта се представљају"-поручио је Шоћ.

Зато, како закључује Шоћ, не би требало купити политичке поене у ситуацијама у којима се унапријед зна ко ће изгубити. Устав је јасан, а свака намјера да се тумачи на различите начине не може бити случајна.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
06. maj 2024 02:32