Спајић / Фото: Срђан Бољевић
20/10/2021 u 17:20 h
Milan SekulovićMilan Sekulović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Спајић смјењује 16 директора социјалних установа

Биће смијењени директори центара за социјални рад у Плаву, Беранама, Андријевици, Котору, Будви...

Завод за запошљавање објавио је 16 конкурса за избор директора установа социјалне и дјечје заштите, које су под ингеренцијом Министарства рада и социјалног старања, на чијем је челу Милојко Спајић.

Највише је позива за челнике центара за социјални рад.

У периоду од 11. до 15. октобра расписани су конкурси за директоре Центра за социјални рад општина Пљевља и Жабљак, Центра за споцијални рад Никшић, Плужине и Шавник, Центра за социјални рад Бар и Улцињ, Центра за социјални рад Главни град Подгорица, Тузи и градске општине Голубовци, Центра за социјални рад Плав, Центра за социјални рад Котор, Тиват и Будва, Центра за социјални рад Беране, Андријевица и Петњица, Центра за социјални рад Даниловград, Центра за социјални рад Бијело Поље, Центра за социјални рад Мојковац и Колашин, а чека се позив за нове директоре центара Цетиње и Рожаје.

За директора центра у Рожајама конкурс је расписиван два пута, али су оба поништена.

Такође, расписани су и огласи и за директоре домова старих у Подгорици, Никшићу и Пљевљима, те Центра за дјецу и младе Љубовић, Завода Комански мост и социјалног одмаралишта Ловћен Бечићи.

Конкурсима се наводи да је период на који се траже директори четири године, те да се уз пријаву достављају увјерење о држављанству Црне Горе, извод из матичне књиге рођених или фотокопиjа личне карте, увjерење о здравственоj способности за обављање послова радног мjеста, диплома или увjерење о завршеном образовању, о положеном стручном испиту за рад у државним органима, а потврда о неосуђиваности за кривично дjело, коjе лице чини недостоjним за рад удржавном органу, прибавља се по службеноj дужности.

– Уз доказе о испуњености општих услова и уз доказе о испуњености посебних услова наведених у сваком jавном огласу, кандидат подноси приjаву на оглас и CV. Такође, има право да приложи доказе о постигнутим изузетним резултатима, стручном усавршавању, научним звањима, обjављеним научним и стручним радовима уз назнаку гдjе и када су обjављени, коjи се додатно бодуjу. Избор кандидата врши се након спроведеног поступка провjере способности кандидата– наводи се, између осталог, у конкурсима на сајту ЗЗЗ.

Државни секретар у Министарству финансија и социјалног старања Јанко Одовић раније је у изјави за "Дан" најавио да ће, у складу са измjенама Закона о социjалноj и дjечиjоj заштити, до краjа године бити завршене све процедуре коjе се тичу избора нових директора у свим центрима за социjални рад и установама социjалне заштите.

image

Одовић

Фото: Срђан Бољевић

Навео је и да се приjе расписивања конкурса мора тражити тумачење од Скупштине или Министарства економског развоjа од када тачно теку рокови за промjене систематизациjа у установама социjалне заштите, jер у закону стоjи да ће се то урадити у року од 60 дана од његовог усваjања, а сам акт се примjењуjе од октобра текуће године.

Одовић је раније казао да је законска обавеза да се распишу конкурси за директоре.

– Скупштина jе дониjела закон по коjем смо ми обавезни да донесемо систематизациjе и распишемо конкурсе за директоре установа. У важећем закону стоjи да ће се у року од 60 дана расписати конкурси, али на краjу закона стоjи да примjена почиње од октобра и морамо да тражимо тумачење Скупштине или Министарства економског развоjа да ли рок тече од октобра или од усваjања закона. У сваком случаjу, до краjа године ћемо имати извршен избор у свим центрима и осталим установама социjалне заштите – објаснио је раније Одовић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 07:39