Тамара Срзентић / - фото: ПР Центар
11/09/2021 u 12:08 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Срзентић: Четврти дигитални самит отвориће нове перспективе свим савременим лидерима

Она jе истакла да процес изградње иновативне, конкурентне и jаке економиjе захтиjева дигитализациjу, наводећи да зато за владе технологиjа данас више ниjе опциjа

Четврти Дигитални самит економиjа Западног Балкана се дешава у тренутку глобално изазовне ситуациjе са коjом се суочаваjу све државе свиjета, због чега jе посебно важно да представници тих држава удруже снаге, размjењуjу дигитална искуства, у циљу унапређења квалитета живота грађана поручила министарка jавне управе дигиталног друштва и медиjа Тамара Срзентић у изjави за ПР Центар.

– Дигитални самит организуjемо у години када у Црноj Гори припремамо Стратегиjу дигиталне трансформациjе и покрећемо процесе коjима смо започели организационе промjене унутар jавне управе, промjену пословне културе коjа подразумиjева да сви процеси у управи треба да крену од потреба грађана и грађанки – истакла jе Срзентић.

Према њеним риjечима, агенда четвртог дигиталног самита, коjи ће бити одржан од 11. до 13. октобра у хибридном формату Подгорици, отвориће нове перспективе свим савременим лидерима/кама коjи долази из владе, пословне или академске заjеднице, организациjа цивилног друштва, онима коjи су посвећени европскоj перспективи Западног Балкана, као и ИЦТ заjедници.

– Теме овогодишњег дигиталног самита пружаjу jаке темеље за владе, привреду, школе, болнице, универзитете да постану ефикасниjи и иновативниjи и за оснаживање младих кроз развоj дигиталних вjештина – оциjенила jе  министарка jавне управе дигиталног друштва и медиjа.

Казала jе да су дигитална економиjа, дигиталне вjештине и компетенциjе, дигитална инфраструктура и повезаност, повjерење и безбjедност, кључне теме агенде наjзначаjниjег овогодишњег регионалног догађаjа из области дигитализациjе.

– Очекуjу вас броjне сесиjе, базиране на наученим и практичним лекциjама, као и искуствима  различитих стручњака коjе су нам потребне за обликовање дигиталних сервиса на коjима ће владе радити у будућности. Радуjем се да чуjемо о добрим праксама из области дигитализациjе и иновациjа, коjе ће са нама подиjелити представници влада земаља Европске униjе, WБ6 економиjа, представници медjународних и регионалних организациjа, представници невладиног и пословног сектора, као и представници студената – рекла jе Срзентић.

Она jе истакла да процес изградње иновативне, конкурентне и jаке економиjе захтиjева дигитализациjу, наводећи да зато за владе технологиjа данас више ниjе опциjа.

– То jе кључ за боље услуге, инклузивниjи дизаjн усмjерен на грађане, ниже трошкове и већу транспарентност, а наш посао jе да обезбиjедимо да владе раде глатко, замjењуjуц́и застарjелу инфраструктуру, и таj процес изведу кроз партнерство jавног и приватног сектора примjеном наjбољих пракси  –поручила jе Срзентић.

Она jе представила Диџиjа, виртуелног водича на овогодишњем Дигиталном самиту, коjи ће бити на располагању за сва питања и подршку током догађаjа.

Сви заинтересовани за учешће у четвртом Дигиталном самиту економиjа Западног Балкана се могу приjавити путем линка хttps://bit.ly/DSWB_Registration.

Дигитални самит Западног Балкана 2021. одржава се као дио Берлинског процеса и као инициjатива Регионалног савjета за сарадњу, а важност самита, како jе саопштено, потврђена jе и кроз нови четворогодишњи акциони план 2021-2024, за заjедничко регионално тржиште (Common Regional Market – CRM).

Домаћин и организатор овогодишњег издања jе Министарство jавне управе дигиталног друштва и медиjа испред Владе Црне Горе док jе генерални спонзор компаниjа М:ТЕЛ.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 22:39