Срзентић и Ризваноли / - Министарство јавне управе, дигиталног друштва и медија
07/03/2022 u 11:31 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Срзентић и Ризваноли: Највећа вриједност нашег региона су људи

Посебно важне области за дијељење најбољих пракси и повезивања Косова и региона у цјелини је Монтенегро Дигитал, пројекат који ће омогућити успјешну примјену ИТ контроле трошкова на нивоу Владе, навела је Срзентић

Највећа вриједност нашег региона су људи. Талентовани, образовани, амбициозни људи који желе позитивне промјене и зато је потребно да их снажимо како би наша друштва напредовала, поручено је током састанка министарке јавне управе, дигиталног друштва и медија Тамаре Срзентић са министарком економије у Влади Косова Артане Ризванолли.

“Након успјешног Дигиталног самита земаља Западног Балкана у Подгорици, драго нам је да се састајемо на Косову и да можемо конкретизовати нашу даљу сарадњу на пољу дигиталне трансформације региона и развоја ИЦТ сектора”, истакла је министарка Срзентић.

Министарка Срзентић и Ризваноли су разговарале о дигитализацији, улагању у стартапове и развоју ИЦТ сектора као кључним сферама развоја, али и стратешким приоритетима за обје државе.

Министарка Рузваноли је истакла да је листа потенцијалних области и пројеката за међусобну сарадњу дуга, а да посебан значај за обје земље има повезивање ИЦТ сектора на узајамну економску и привредну добробит обје државе.

Министарка Срзентић упознала је министарку Ризваноли и њен тим са концептом Дигиталне и лидерске академије која ће имати регионални карактер, те позвала јавне службенике министарства економије да узму учешћа у њој.

Како наводи министарка Срзентић, посебно важне области за дијељење најбољих пракси и повезивања Косова и региона у цјелини је Монтенегро Дигитал, пројекат који ће омогућити успјешну примјену ИТ контроле трошкова на нивоу Владе, увођење агилних пракси и прављења платформе за повезивање стартапова са будућим партнерима и инвеститорима из земље и иностранства.

“Главни фокус нашег разговора остаје на развоју који можемо постићи гледајући на секторе ИЦТ-ја и дигитализације, не само из државне призме, већ и из регионалне. Изградња и стварање регионалних центара за изврсност, привлачење инвестиција за регион, промоција пројеката дигиталних номада и пројекти прекограничне сарадње су оно што ће обје државе и регион учинити прогресивнијим и привлачнијим за све”, казала је Срзентић.

Посјета и разговор су настављени у Дигиталној школи, СтарЛабс стартапу и Иновационом центру Косова(ИЦК), гдје су се министарке сусреле са младим људима који се школују и раде у овим центрима, и који се својим знањем, посвећеношћу и радом свакодневно залажу за развој ИЦТ сектора и иновације које вуку друштво напријед.

“Највећа вриједност нашег региона су људи. Талентовани, образовани, амбициозни људи који желе позитивне промјене и зато је потребно да их снажимо како би наша друштва напредовала”, саопштила је министарка Срзентић.

Како је истакла Срзентић, посебно радује што платформе попут Дигиталне школе и СтарЛабс омогућавају едукацију најмлађих и учење програмирања корак по корак кроз игру, а технолошки инкубатори попут Иновационог центра Косова оснажују младе људе и развој регионалног ИЦТ екосистема.

Министарка Ризванолли је овом приликом нагласила значај Дигиталног самита за регионални развој, повезаност и процес приступања Европској унији, а након Подгорице, Приштина ће током септембра бити домаћин овогодишњег дигиталног самита Западног Балкана. С тим у вези, министарка Срзентић и њен тим ће уступити ескпертизу и подијелити најбоље праксе са косовским колегама у организацији Самита.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
04. maj 2024 22:56