/ - ТАМАРА СРЗЕНТИЋ
05/01/2022 u 15:21 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Срзентић: Објављен извјештај који резимира најважније резултате

Јавна управа, дигитално друштво, медији и НВО, представљају најважније стубове овог Министарства

Министарство јавне управе, дигиталног друштва објавило је Impact Report 2021, извјештај који резимира најважније резултате, пројекте и реализоване активности на којима је тим министарства радио заједно са бројним партнерима у 2021. години.

- Овај документ приказује, обликује и резимира најважније пројекте на којима је тим Министарства јавне управе, дигиталног друштва и медија радио у години за нама, а чије бенефите ће грађани и привреда осјећати у наредном периоду- саопштила је Тамара Срзентић, министарка јавне управе, дигиталног друштва и медија.

Јавна управа, дигитално друштво, медији и НВО, представљају најважније стубове овог Министарства, па су њихови резултати и остварења кроз цјелине приказани у Извјештају за 2021 годину.

Како наводи министарка Срзентић, једини начин да се у демократији ураде велике ствари важне за државу, је да се чују гласови свих и удруже руке у креирању најбољих рјешења за све нас. Зато, дијеле овај документ који представља резултат рада и сарадње министарства са осталим ресорима, међународним организацијама, цивилним, медијским и приватним сектором. 

- Сви грађани ће имати прилику да у извјештају, кроз QR кодове који објашњавају појединачне пројекте, сазнају о дигиталним сервисима који су лансирани у протеклој години, почев од цовидодговора, гов.ме Владиног портала, еСтудент сервиса путем којег је ове године 85% бруцоша уписало факултет, Стратегијама дигиталне трансформације и сајбер безбједности, Програму привлачења дигиталних номада, али и недавно покренутим пројектима Монтенегро Дигитал и Дигиталној академији- наводе у саопштењу.

У дијелу реформе јавне управе, као најзначајнија остварења министарка Срзентић наводи усвојену Стратегију реформе јавне управе, али и недавно усвојен Предлог измјена и допуна Закона о слободном приступу информацијама који је реформски и који ће бројним новинама учинити повећати доступност података од јавног интереса и промовисати отворену јавну управу која грађанима полаже рачуне.

- У 2021. години реализовали смо скоро један милион еура подршке невладиним организацијама за кофинансирање пројеката Евроспке уније, скоро један миллион еура издвојено је за медије кроз разне моделе подршке и успостављање Фонда за подстицање плурализма и разноврсности медија, али  и започели рад на изради Медијске стратегије и измјена сета медијских закона- саопштила је министарка Срзентић.

Како наводи министарка Срзентић, и у 2022. фокус Министарства је усмјерен на чврст дигитални екосистем, отворену и ефикасну јавну управу, оснажене, професионалне  службенике и уређење медијске сцене.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 11:12