Тамара Срзентић / - фото: ПР Центар
25/06/2021 u 14:24 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Срзентић: Регионални споразум о ромингу сигнал снажне регионалне сарадње

У претходном периоду, владе Западног Балкана урадиле су огроман посао на дигиталноj интеграциjи, казала је Срзентић

Регионални споразум о ромингу сигнал jе снажне регионалне сарадње и интеграциjе Западног Балкана, коjи директно утиче на сарадњу између држава, комуникациjу међу грађанима, на дигиталну трансформациjу региона, као и развоj дигиталног друштва, поручено на Састанку министара задужених за дигиталну трансформациjу и ИЦТ политике. 

У саопштењу ПР Центра се наводи и да је Министарка jавне управе, дигиталног друштва и медиjа, Тамара Срзентић, казала да ће Црна Гора и даље подржавати, слиjедити и спроводити све регионалне споразуме и програме на свом европском путу. 

– У претходном периоду, владе Западног Балкана урадиле су огроман посао на дигиталноj интеграциjи, док смо истовремено стварали солидне темеље за jаке економиjе и повезивање региона – истакла jе Срзентић. 

Роминг као код куће, у земљама западног Балкана, како jе оциjенила, директно утиче на дигиталну трансформациjу региона, ствараjући услове за већу и лагодниjу употребу интернета, коjа представља предуслов за развоj дигиталног друштва, олакшаваjући на таj начин комуникациjу наших грађана и сарадњу између земаља. 

– Користи коjе ће грађани имати у овом процесу су очигледне, посебно када узмемо у обзир све предности коришћења роминга без додатних трошкова у земљама Западног Балкана, исто као да се налазе у своjоj матичноj земљи–рекла jе Срзентић.

Она jе нагласила да jе заjедничко регионално тржиште одскочна даска за ближу интеграциjу региона са jединственим тржиштем Европске Униjе приjе самог приступања Униjи. 

– Акциони план за заjедничко регионално тржиште представља прекретницу за регион Западног Балкана, посебно када jе риjеч о дигиталноj трансформациjи, слободном кретању роба, регионалним инвестициjама и иновациjама, е-услугама, мобилности људи итд. Посвећени смо процесу регионалне сарадње и увjерени да заjедно са земљама Западног Балкана постављамо темеље за даљу интеграциjу региона са Европском униjом–рекла jе Срзентић.

Казала jе да jе поносна што ће Црна Гора бити домаћин Дигиталног самита земаља Западног Балкана.

–У сарадњи са Виjећем за регионалну сарадњу (РЦЦ-ом), економиjама Западног Балкана и другим партнерима, припремамо оваj догађаj на високом нивоу, започињући нови четворогодишњи циклус активности у подручjу дигиталне трансформациjе, повезаности, дигиталних вjештина, дигиталне економиjе, повjерења и цyбер безбjедности –рекла jе Срзентић.

Црна Гора се, како jе рекла, залаже за унапређење и ефикасно спровођење агенде дигиталне трансформациjе, као и за пружање боље комуникациjе, прекограничне сарадње и размjене података са регионом и ЕУ, за све грађане, предузећа и НВО.

– Влада Црне Горе усвоjила jе и наставиће да усваjа сет закона и подзаконских аката коjи ће подстаћи иновациjе, е-управу, е-пословање и увођење “администрациjе без папира”. У овом тренутку радимо на Стратегиjи дигиталне трансформациjе и Стратегиjи саjбер безбjедности, како бисмо усмjерили пут дигиталног развоjа Црне Горе. Почели смо рад на Националном програму за привлачење дигиталних номада, због чега морамо користити све наjбоље регионалне праксе и знање у стварању наше земље као праве дестинациjе за живот дигиталних номада – рекла jе Срзентић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 17:14